Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото срещу Централната

...
Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото срещу Централната
Коментари Харесай

Съдът задвижи делото за еврокандидатурата на Пеевски

Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото против Централната изборна комисия (ЦИК) поради отхвърли й да ревизира дали депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски дава отговор на законовите условия за присъединяване в идните европейски избори. Жалбата против изборната администрация беше подадена от гражданско съдружие БОЕЦ. Очаква се съдът да излезе с решение по проблема през днешния ден.

Самият Пеевски не се появи на съвещанието, въпреки че беше свикан като заинтригувана страна. Не се е явил и упълномощеният от него юрист, оповестиха от БОЕЦ. Било е подадено мнение пред съда, в което се поддържа позицията на ЦИК. До публицистичното привършване на броя мнението не беше оповестено на уеб страницата на Върховен административен съд.

От БОЕЦ подадоха сигнал до ЦИК в края на април. В него се показваше подозрение, че Пеевски е спазил едно от главните условия за присъединяване в изборите - да е живял в България или друга страна -членка на Европейски Съюз, най-малко през последните 6 месеца преди вота. Като доказателство показаха, че през последната година депутатът от Движение за права и свободи не се е явявал на работа в българския парламент и не може да бъде открит на известния му адрес в столичния хотел „ Берлин “. На това съображение от БОЕЦ желаеха да бъде потърсено съдействието на способените държавни органи, с цел да се откри дали Пеевски фактически живее у нас или другаде в ЕС и в случай че не дава отговор на това условие, изборната му регистрация да бъде заличена.

Комисарите обаче на процедура отхвърлиха да прегледат сигнала всъщност и да излязат с публично решение. Вместо това изпратиха на сдружението писмо, в което оповестиха, че депутатът от Движение за права и свободи е бил тестван от дирекция ГРАО към районното министерство, също както останалите претенденти, и нередности не са били открити. Достатъчно било, че съгласно подадените от придвижването документи Пеевски има непрекъснат и сегашен адрес в България, считат в ЦИК.

Миналата седмица от БОЕЦ внесоха касационна тъжба във Върховен административен съд против отхвърли на ЦИК да се задейства. „ Има доста образци за лица, които имат непрекъснат и сегашен адрес в България и в това време са търсени от институциите, които афишират, че тези лица са напуснали страната и не се намират на територията на България. Пример - по този начин наречените „ братя Галеви ”, както и банкерът Цветан Василев “, акцентираха от сдружението.

ЗАД ГРАНИЦА

Към материалите по делото бяха приложени и резултатите от следствие на уеб страницата „ Биволъ “ за задграничните полети на Пеевски в интервала 2016-2018 година От тях излиза наяве, че депутатът е прекарал множеството си работни дни за това време отвън страната - в Дубай. Информацията на " Бивол " сочи, че той попада с два паспорта в полетните листи на самолетната компания Emirates Airlines, защото в качеството си на депутат има право и на дипломатически паспорт. Лети до Дубай най-вече през Виена, по-рядко от Милано. Има и полети от Цюрих и Лондон. „ Броят на пътуванията и интервалите, прекарвани от депутата отвън страната, повдигат подозрения дали Пеевски действително живее в България по смисъла на изборния закон и има ли право да се кандидатира за европейските избори “, показват от „ Биволъ “. Отсъствията на Пеевски се извиняват от парламентарната му група с претекста, че са по уважителни аргументи. Това значи, че той продължава да получава депутатската си заплата, макар че въобще не се появява в Народното събрание и не взе участие в работата му. Какви са уважителните аргументи, които го карат толкоз постоянно да пътува до ОАЕ, няма кой да каже.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР