Върховният административен съд окончателно остави в сила решението на по

...
Върховният административен съд окончателно остави в сила решението на по
Коментари Харесай

ВАС окончателно: Няма да се строи на Алепу |

Върховният административен съд дефинитивно остави в действие решението на по делото, с което за незначително е оповестил разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy , оповестиха от Върховен административен съд.

Разрешението за градеж на курортен комплекс бе издадено от основния проектант на община Созопол в интерес на „ Алепу Вилидж " АД, представлявано от „ Черноморска лизингова компания “ ЕООД. Първият стадий предвиждаше подсилване на свлачище „ Алепу Вилидж “, а вторият – построяването на курортен комплекс с обща разгъната повърхност от над 9246 кв. м. То стана факт на 10 септември 2018 година, а част от комплекса е скандалната  за укрепването на свлачище.

Върховните магистрати одобряват изводите на първоинстанционния съд, че капиталовите планове, въз основа на които е позволен градежът, са издадени на името на разположение, посочено като възложител, което няма такова качество . Инвестиционните планове са издадени на името на " ГБС-Турс " ЕАД (с променено към този момент наименование), а не на титуляра " Алепу Вилидж " АД.

Според Закона за устройство на територията разрешението за градеж се издава на възложителя въз основа на утвърден механически или работен капиталов план, а по смисъла на Закон за устройство на територията възложител е притежателят на парцела, лицето, на което е учредено право на градеж в непознат парцел, и лицето, което има право да строи в непознат парцел по силата на закон. Там е записано, че  капиталовите планове, по които се издава позволение за градеж, се съгласуват и утвърждават след документално заявление на възложителя и след показване на избрани документи. В случая обаче това не е спазено .

На " Алепу Вилидж " АД се позволява подсилване на свлачище. Разрешението за градеж за подсилване на свлачище е влезнал в действие административен акт, който не е бил отдръпнат или анулиран. Заради това декларацията от 28 август 2018 година от представител на " Алепу Вилидж " АД, че заради настъпили промени в метода на създаване позволеният градеж няма да бъде стартират и сбъднат, е без правно значение за съществуването на това позволение като постоянен, влезнал в действие административен акт, показват от Върховен административен съд.

След като този акт е публикуван, той поражда своите правни последствия, които не могат да бъдат отречени с изключение на посредством анулацията му от органа или съда или посредством отдръпването му. След като този акт е разрешил подсилване на свлачище, административният орган няма подготвеност да издава същия акт , който повтаря същото предписание във връзка с същия парцел и лице, въпреки и разказан като първи стадий от позволеното строителство от 2018 година

Такова повтаряне на предмета на разрешението за градеж е неприемливо , защото не може да се издава ново позволение за градеж, който към този момент е бил позволен с влезнал в действие административен акт. Издаденото ново позволение за градеж за подсилване на свлачище на същия титуляр е отвън компетентността на органа, който към този момент се е произнесъл по идентично искане. Поради това издаденото позволение за градеж № 100/10.09.2018 година е незначително и на това съображение, постановява съдът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР