Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи, че е изпратила писма до

...
Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи, че е изпратила писма до
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска от САЩ информация за новите санкционирани по Магнитски

Върховната касационна прокуратура (ВКП) заяви, че е изпратила писма до Департамента по правораздаване на Съединени американски щати с искане за информация във връзка с петимата български жители, които при започване на февруари бяха глобени за корупция по закона Магнитски . Това оповестиха от държавното обвиняване. Подобно деяние бяха подхванали оттова и при първата порция наказания през юни 2021 година До момента не е известно дали от държавното обвиняване са получили информация, поискана преди повече от година.

От прокуратурата желаят спомагателни данни поради почналите инспекции против някогашния финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, двама някогашни шефове в АЕЦ Козлодуй и ръководителят на придвижване Русофили Николай Малинов.

След формалното оповестяване на глобите, от прокуратурата оповестиха, че от дълго време е подхванала дейности против хората, включени в новия лист, само че все пак отново ще ги ревизира. От Министерство на вътрешните работи пък обявиха, че ще работят в задатък.

" Върховната касационна прокуратура изпрати писма посредством Министерство на правораздаването на Република България до Департамента по правораздаване на Съединените американски щати с искане да й бъде предоставена информацията, на която са учредени констатациите на способените американски управляващи във връзка с петима български жители. Информацията е поискана по отношение на формирани инспекции след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) във връзка оповестена информация на 10.02.2023 година на интернет страницата на посолството на Съединени американски щати в София за наложени наказания на български жители от Службата за надзор на задграничните активи (ОРАС) към министерството на финансите на Съединени американски щати. Именно оповестената от способените управляващи на Съединени американски щати информация е основанието за предприемане на дейности от страна на Прокуратура на Република България, според нейните пълномощия ".

От прокуратурата прецизират, че по преписките се прави инспекция с оглед събиране на данни за осъществени закононарушения от български жители по българския Наказателен кодекс. " Ако бъдат открити данни за такива закононарушения, те биха попаднали в обсега на Конвенцията на Организация на обединените нации против корупцията. Информацията на способените американски управляващи би помогнала за изясняване на предмета на формираните инспекции и за вероятно бъдещо наказателно следствие ", пишат още от прокуратурата.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР