Върховната административна прокуратура /ВАП/ проучи произволно допълнителни критерии за класиране

...
Върховната административна прокуратура /ВАП/ проучи произволно допълнителни критерии за класиране
Коментари Харесай

Образувана е преписка по повод дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас

Върховната административна прокуратура /ВАП/ изследва случайно спомагателни критерии за класиране на възпитаници в първи клас в някои учебни заведения в София.

Те откриха, че от педагогическите препоръки са въведени преимущества като родители на деца, които към датата на подаване на заявката са на непрекъснат трудов контракт в МОН, Следствен отдел към окръжна прокуратура или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински чиновник в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в областта на образованието, оповестяват от прокуратурата.

По този метод произходът на останалите деца отхвърля правото им да вземат участие в класирането за банкет в първи клас наедно с деца с такива родители. Въпросните привилегии са основавани на т.9 от Система за банкет на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община, която е протестирана по самодейност на ВАП, а с решение на Административен съд-София нормата на т.9 от Системата на Столична община е анулирана, се разяснява в информацията.

В резултат на ограниченията по реда на надзора за правда на ВАП към сегашния миг е получено съобщение, че е формирана кореспонденция номер 111/2017 година с предмет дискриминационна активност при банкет на възпитаници в първи клас в най-малко 143 учебни заведения на територията на страната, която ще се прегледа на обществено съвещание на 15 ноември, пишат от прокуратурата. ВАП е заела Комисията за отбрана от дискриминация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР