Въпросът за местния референдум за изграждане на инсталация за изгаряне

...
Въпросът за местния референдум за изграждане на инсталация за изгаряне
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Въпросът за местния референдум е прекалено важен, за да се подиграват с него управляващите в СО

Въпросът за локалния референдум за създаване на апаратура за изгаряне на RDF-отпадъци е прекомерно значим, с цел да си разрешават ръководещите в Столична община да се подиграват с него.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия - София и ръководител на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов. Той направи коментара, откакто стана ясно, че импортираният през вчерашния ден от общо 15 общински съветници от 4 групи в СОС - Българска социалистическа партия и представители на Група 5, " Сердика " и ДСБ от Реформаторски блок Доклад с искане за локален референдум за създаване на апаратура за горене на RDF в София е бил разпределен за разглеждане в комисии още от през днешния ден.

" Настояваме общинските съветници да се срещнат обширно и деликатно с претекстовете в него и желаеме мнението на кмета Йорданка Фандъкова, съобщи Калоян Паргов. - Действията на ГЕРБ в Следствен отдел към окръжна прокуратура въобще не ме изненадват, изцяло в техен жанр е да принуждават общинските съветници да гласоподават нещо, с което не са се срещнали. Така беше и с последния Доклад, обвързван със завода за отпадък, който беше импортиран за гласоподаване напролет. Пуснаха ни го един ден преди да го преглеждаме освен това без плана и без финансовата аргументация. Сега се пробват да пробутат и референдума по същата формула. Колко от членовете на комисите, които заседават през днешния ден и гледат Доклада, са го прочели и са го осмислили?! Това желая да знам.

Председателят на СОС Елен Герджиков е задължен в период от 3 дни да го разпредели за гледане в Комисиите, само че няма предписание в 24-часов период да бъде прегледан от членовете на тези комисии. Това не е изключителна точка. Срокът за гласоподаване на Сесия на СОС на сходен отчет е един месец, с цел да може всички съветници да прочетат отчета, да се срещнат и да осмислят претекстовете, с цел да вземат решение дали да го поддържат или - не ".

Въпросите, на които жителите на София биха имали опция да отговорят, в случай че бъде извършен локален референдум, са три. Първият е - съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за създаване на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци? Вторият - съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи в центъра на София, регион Сердика, бул. „ История Славянобългарска”, на територията на Топлоелектрическа централа “София”? И третият - съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично отнасяне на боклуци в местността „ Садината” до село Яна?

“Основният спор в Столичния общински съвет беше точно за мястото на създаване на инсталацията за горене на RDF. Тогава с доста „ нежно “ болшинство беше определено да бъде на територията на Топлоелектрическа централа „ София “, напомни Калоян Паргов. - Видяхме, че софиянци също са много комплицирани. Появиха се доста анкети, в които мненията бяха разнопосочни. В последна сметка, по толкоз значим въпрос за жителите, би трябвало да се чуе и тяхното мнение. Защото казусът със нечистия въздух в София, за който най-сетне през 2017 година ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура бяха принудени да признаят, е много стеснителен. При това той се прояви, откакто същите тези ръководещи бяха вложили над 600 милиона лв. за справяне с него. И тук да ги попитам – тези пари напразно ли бяха хвърлени? И не на последно място считам, че жителите имат право да заявят мнението си по въпросите, които се отнасят до качеството на живота им в града. Доказателство за това е и зародилото голямо напрежение към ремонта на улица „ Граф Игнатиев “ и градинката пред църквата „ Свети Седмочисленици “.

Калоян Паргов напомни, че позицията на Българска социалистическа партия е инсталацията за изгаряне на отпадъците да бъде построена на площадката на завода в местността „ Садината “. „ Така ще бъдат спестени разноски за превоз, няма да бъде в допълнение замърсяван въздухът в столицата. Все отново Топлоелектрическа централа „ София “ се намира в централната градска част и вероятно замърсяване от него ще се отрази на качеството на живот на над 200 000 души, които живеят в кварталите и селата в близост. Нека не забравяме, че в последните статистически отчети за продължителността на живота, данните демонстрираха, че ние живеем с 2,5 години по-малко поради нечистия въздух в града ни. А съгласно специалисти, местността „ Садината “ е доста подобаваща за създаване на сходна апаратура, защото въздушните маси се движат от запад на изток и вероятността запрашаването да се върне в София е оскъдна. Не инцидентно навръх това място преди години е бил издигнат и заводът „ Кремиковци “.

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова добави, че се надява този път Столична община да сътвори добър казус и да утвърди провеждането на локален референдум за разлика от отхвърления преди време във връзка със „ Софийска вода “. „ Дано ръководещите да не се уплашат от мнението на жителите, сподели тя. - Всички сме длъжни да вземем поради другите отзиви на хората. Всяка една от групите, които сложиха въпросите си за бъдещия локален референдум, ще си ги пази със съответните доводи и причини. В последна сметка софиянци сами би трябвало да изберат, това е тяхно право. Дори и да не събере нужното болшинство този референдум, с цел да стане наложителен за Столична община, той ще покаже желанието на жителите. Трябва да имаме поради също, че този заем от 67 милиона евро, на който бенефициент е Следствен отдел към окръжна прокуратура, ще бъде изплащан от столичната “Топлофикация”. При съществуването на големите отговорности, които тя има все още и които наближават 800 милиона лв., незабавно би следвало да сложим въпроса по какъв начин това съвсем банкрутирало наше общинско сдружение ще изплаща голямата сума. И по какъв начин това ще се отрази на цената на топлинната сила и вероятно няма ли да повлияе на такса боклук. Ние до момента не видяхме никакви безапелационни планове в тази посока. Подозирам, че точно клиентите на „ Топлофикация “ ще се наложи да изплащаме този заем “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР