Въпросът влезе за обсъждане дори в Народното събрание През последните

...
Въпросът влезе за обсъждане дори в Народното събрание През последните
Коментари Харесай

История без край: Каква ще е съдбата на Пловдивския панаир

Въпросът влезе за разискване даже в Народното събрание

През последните седмици ориста на Международния панаир в Пловдив още веднъж докара до конфликти и напрежение в града. Въпросът влезе и в Народното събрание, където краткотрайна комисия ще открива всички обстоятелства към придобиването на Панаира от предприемача Георги Гергов.

Тази сряда Окръжният съд в Пловдив спря вписването на нарастването на капитала на сдружението „ Пълдин туринвест "  и изменението на устава му в Търговския указател, предава btvnovinite.bg. Час по-късно пловдивският общински съвет се събра на изключителна сесия и изиска страната да отпусне 16 млн. лева, с цел да може община Пловдив да откупи акциите на община Варна в Международния панаир.

Съветниците гласоподаваха декларация, която беше адресирана до всички институции и политически сили, и беше гласувана единомислещо. На процедура обаче тя има единствено пожелателен темперамент.

Как се стигна дотук?

Началото на Пловдивския панаир е сложено през 1891 година, когато държавното управление на Стефан Стамболов взема решение за образуване на първото огромно ревю. А с разпореждане на Министерския съвет от 16 май 1934 година е приет за интернационален. Така към 350 дка край крайбрежията на Марица се трансформират в център на икономическия напредък на страната

През 2006 година с разпореждане на Министерство на стопанската система близо 51% от Панаира са трансферирани на частно-общинско сдружение „ Пълдин туринвест “, в което максимален акционер е предприемачът и някогашен ръководител на БСП-Пловдив Георги Гергов. През 2017 година страната трансферира своята благосъстоятелност на две общини – Варна и Пловдив.

В края на предходната година община Варна апортира каузи си от 29% в „ Пълдин туринвест “. За това решение, което дава надзор от близо 80% на частно-общинското сдружение, гласоподават съветниците от ГЕРБ, БСП-автентична лява, Движение за права и свободи и част от Български земеделски народен съюз „ Александър Стамболийски “.

Представителят на Община Пловдив в „ Пълдин туринвест “ Ясен Михайлов дава своя избор за нарастване на капитала на смесеното сдружение, само че в това време е акредитиран да изрази мнение, че общината има право на блокираща квота.

Последните решения

След провалени две съвещания на общински съвет и бурна социална и политическа реакция, в това число и предложение от страна на „ Демократична България “ панаирът да стане Паметник на културата, кметът на Пловдив Здравко Димитров излезе с изказване: „ Да ви съобщим какво е решението на политическа партия ГЕРБ, надлежно и мое решение като кмет на община Пловдив. Както знаете, на предната сесия аз пуснах решение, което да бъде срещу приемането на акциите в „ Пълдин туринвест “, на самата сесия бях длъжен да апелирам решението, в случай че има нарастване на капитала, ние го обжалвахме “.

" Ще защитя интереса на пловдивчани и ще извърша решенията на локалния законодател ", уточни Здравко Димитров.

Самият Георги Гергов отхвърля да има за цел да продаде или промени предназначението на Панаира. В писмо до станалите акционери на „ Пълдин туринвест “ Гегов предлага брачната половинка му Величка да подари на Община Пловдив 2% от новия капитал на сдружението, както и да бъде самостоятелен терен от 6 дка на територията на панаира за построяването на опера.

Този вторник общинската сесия на Пловдив събра кворум. Кметът Здравко Димитров отсъстваше, само че посредством пост в обществените мрежи той разгласи, че Окръжният съд в Пловдив стопира вписването в Търговския указател на декларираното увеличение на капитала на „ Пълдин туринвест “.

От отговор на Министерството на културата до bTV стана ясно, че Националният институт за недвижимо културно завещание е в развой на проучване дали Панаирът може да бъде вписан като част от новото културно завещание.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР