Въпросът във вчерашния ден беше ще има ли АМ Струма“

...
Въпросът във вчерашния ден беше ще има ли АМ Струма“
Коментари Харесай

Министър Шишков: Темата вчера беше дали ще има АМ „Струма“

„ Въпросът във вчерашния ден беше ще има ли Автомагистрала „ Струма “ или няма да има за идващите 3 години. И направихме по този начин, че процесът да е необратим. Считам, че голяма част от българския народ от дълго време очакваше да бъде издигната цялата автомагистрала. Започнахме да построяваме пътен възел в последния лот, който не взема решение от кое място ще мине трасето. “

Това разяснява районният министър арх. Иван Шишков в ефира на „ bTV “. Той изясни и за какво е било значимо незабавно да се направи, а точно:

„ Ако до края на май месец не беше стартират този сектор, това означаваше да върнем процедурата 3 години обратно и на процедура да се лишим от опцията цялата да бъде доизградена. Също по този начин да загубим пари. До 2029 година е програмният интервал, в който ние би трябвало да изградим напълно автомагистралата. “

Проектът за аутобана е трансфериран от един програмен интервал в различен , като през това време въпросният сектор на процедура не е бил стартират, напомни още той. Министърът е безапелационен, че пътният възел се построява законно и с позволение за градеж /РС/:

„ Направихме традиция, когато започваме ново строителство, да имаме районен съд. Това направихме и през вчерашния ден. Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ съгласува Подробен устройствен план и плана, има и оценка за влияние на околната среда /ОВОС/, която изтича в края на май. И тогава всяко строителство в тази си част щеше да се трансформира в противозаконен градеж. Нямаше да може освен да построяваме автомагистрала Струма, а нямаше да може и да поддържаме пътя през дефилето до момента в който се построи автомагистралата. “

В другата част на Автомагистрала „ Струма “ при започване на дефилето, сега се работи интензивно по подсилване на свлачище и също се чака този сектор да бъде пуснат оптимално бързо.

„ Всички я желаеме и тя би трябвало да бъде направена напълно законно, само че в главната си част целта е използването на екологичното законодателство и екологичните ограничения, които ще бъдат взети “ , безапелационен беше министърът, отговаряйки на терзанията на природозащитниците , които в ефир му задаваха въпроси по отношение на построяването на последния сектор на аутобана. Министърът изрично акцентира, че през вчерашния ден е почнало строителството само и единствено за дотъкмяване на пътен възел „ Кресна “ . По думите му към този миг не е коментиран, а и никой сега не може да се ангажира да каже от кое място ще минава трасето на автомагистралата. Разделеното трасе в едната част, която е през дефилето в едната лента, е главно, и то е разработвано преди време поради екологични ограничения .

„ И през вчерашния ден го споделих, през днешния ден ще го повторя – екологията е извънредно значима за избор на трасе. За нас са значими две неща – първо екологията, второ – пътната сигурност. Много хора починаха там “, уточни арх. Шишков.

Министърът изрази удивление за какво протестиращите приказват съзнателно погрешни неща , откакто персонално ги е срещнал на среща в Министерството на районното развиване и благоустройството с подробния организационен проект /ПУП/. На въпрос на протестиращ за избора на трасе, арх. Шишков съобщи, че той приказва неща за Подробен устройствен план, който нито е одобряван, нито е детайл на това позволение за градеж. Той отхвърли, че новото трасе ще принуди хората в района да обикалят 40 минути до Благоевград за превръщане на придвижването:

„ Кресна е в единия завършек на този сектор и при всички положения няма да се обикаля. “

И попита дали за жителите на Кресна е удобно тировете да минават през града им.

Регионалният министър разяснява и резултатите от георадара , с който беше тествано положението на Северната скоростна дъга . Според него към 4-5 км от трасето имат по-малко асфалт, колкото са посочили и предходните инспекции: „ Сантиметрите, които липсват са отново същите – сред 5 и 7 см., липсва и от циментовата стабилизация, я тук-там дори я няма. “

Хубавата вест е, че останалият сектор е в много положително положение , счита той, наблягайки, че компрометираният сектор не е рисков, само че би трябвало доста скоро да му се направи главен ремонт.

„ Проверките на автомагистралите бяха направени за да се знае кои да бъдат ремонтирани. Да, част от нашите пътища са в неприятно положение, тъй като са издигнати по този метод. Гаранциите са изтекли, ще ги заплаща страната “, разяснява районният министър.

Съвсем скоро беше пуснат още един сектор от Автомагистрала „ Европа “ , а на 12 май беше даден старт на строителството на различен сектор от нея, напомни още той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР