Въпросът със строителството на детски градини в София винаги е

...
Коментари Харесай

София има пари, но вече няма избор къде да прави детски градини

Въпросът със строителството на детски градини в София постоянно е предизвиквал горещи полемики. От едната страна са хилядите родители,, а от друга - кметът Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), която от 12 години ръководи столицата и постоянно твърди, че построява нови здания, а казусът ще е решен " до две години ".

През последните 10 години обаче действително - частниците към този момент имат правото да осъществят капиталовите си планове. И по тази причина, макар че, София не може да стартира с построяването на нови ясли и градини.

Последните дейности на Фандъкова разкриват точно това. Кметът гордо разгласи, че е намерила терени, на които ще строи нови детски градини. Но те са компромисни и меко казано несъответствуващи за задачата. Единият е в " Манастирски ливади-изток ", само че не разполага с никакви условия и се намира навръх натоварената и извънредно тясна улица " Луи Айер ", а другият е на мястото на пазар " Подуяне ", който за задачата ще бъде премахнат.
Пари има, терени и мисъл липсват
Истината е, че общината към този момент има задоволително средства за строителството на детски градини, само че не може да ги усвои, просто тъй като няма останали терени върху които да строи. Другата причина са бавещите се процедури и неналичието на подготвени планове. Затова и в този момент напъните са ориентирани към " последни благоприятни условия ".

Информация на Министерството на финансите от началото на месеца сподели ясно това - въпреки и предходната година Столична община да получи от страната 65 млн. лева за построяването на детски градини, тя е усвоила едвам 17 млн. лева от тях до момента. Останалите 74% или 48 млн. лева не са вложени, като за 13% от плановете към момента няма оповестена социална поръчка. Надеждата е, че до края на годината ще бъдат усвоени още 28 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР