Въпросът коя е най-близката звезда до Земята е елементарен, но

...
Въпросът коя е най-близката звезда до Земята е елементарен, но
Коментари Харесай

Коя е най-близката звезда до Земята?

Въпросът коя е най-близката звезда до Земята е обикновен, само че затруднява доста хора. Повечето запитани се пробват да си напомнят изучаваното в учебно заведение или търсят отговора в профилирани издания по тематиката, считайки че това е малко позната звезда с мъчно име.

Отговорът е доста по-лесен, предстоящ и обикновен. Най-близката звезда до Земята е позната на всички, забележима с просто око денем, възпявана от музикантите, рисувана даже от децата и това е Слънцето - центърът на нашата Слънчева система и изворът на живота на Земята.

Повечето хора въобще го пропущат, мислейки над въпроса коя е най-близката звезда до Земята. На този въпрос може да бъде отговорено по няколко метода - в случай че при отговора вземем под внимание единствено границите на Слънчевата система или в случай че включим и звездите отвън нея. Коя е най-близката звезда до Земята в Слънчевата система? Слънцето в действителност е освен най-близката звезда до Земята, само че е и единствената звезда в Слънчевата система.

Слънцето е жълта звезда. От него ни разделят 150 милиона километра, което в действителност ни избавя от температурата от 1 500 000 градуса по Целзий в периферията му и доста по-високата в центъра му. Като всяка звезда Слънцето свети със лична светлина, която планетите единствено отразяват. Подобно на всяка звезда то се състои най-вече от хелий и водород. Възрастта му е към 5 милиарда години, а тежестта му наподобява внушително, когато е изписано - 595 800 000 000 000 000 000 000 земни тона.

Коя е най-близката звезда до Земята отвън Слънчевата система? Зададен по този метод отговорът на въпроса е друг. Тук са нужни по-широки знания, а отговорът е звезда със комплицирано име - Проксима Кентавър. Интересни обстоятелства за най-близката звезда до Земята отвън Слънчевата система - Разположена е на разстояние от към 4 светлинни години от Земята, т.е. на 4 парсека (парсек е научният термин за светлинна година).

Това разстояние е нищожно за Вселената, само че е голямо за човешките показа и човешкия живот. Не е допустимо да бъде изминато в границите на един човешки живот. Името на Проксима Кентавър произлиза от разположението ѝ по отношение на Земята. Името на тази звезда в превод от латински значи „ най-близо ". - Звездата е по-малка от Слънцето и е към 150 пъти по-слаба от него. Открита е едвам през 1915 година точно тъй като е доста по-бледа от Слънцето. Известно е и че температурата на Проксима Кентавър е доста по-ниска от тази на Слънцето.

Астрономите, запитани коя е най-близката звезда до Земята, постоянно дават отговор „ аленото джудже ". Проксима Кентавър е разпозната от астрономите като аленото джудже и в началото смятат, че не е допустимо към нея да има планета, на която да има условия, удобни за живот. Учените изключват съществуването на огромни планети в нейната орбита до 2016 година, когато е открита екзопланета в орбита към аленото джудже. Наричат я Проксима Кентавър b. Надеждите са в миналото тя да може да бъде в детайли изследвана посредством галактически кораби. Според учените тази планета има вода и би била вероятно уместно място за живот за хората.

Проксима Кентавър може да бъде забелязана единствено благодарение на специфична техника - телескоп и е невидима за невъоръжено човешко око. Проксима Кентавър е най-близката звезда до Земята отвън Слънчевата система през последните 32 хиляди години, само че защото ситуацията на звездите се променя, чака се след още толкоз хиляди години отговорът на въпроса коя е най-близката звезда до Земята да бъде различен - Рос 248 от съзвездието Андромеда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР