Въпреки високите температури, камиончето, продаващо сладолед пред Линкълн Мемориъл във

...
Въпреки високите температури, камиончето, продаващо сладолед пред Линкълн Мемориъл във
Коментари Харесай

Топка сладолед за 7 евро: в САЩ инфлацията е рекордна

Въпреки високите температури, камиончето, продаващо сладолед пред Линкълн Мемориъл във Вашингтон, не се радва на необикновен интерес. Повечето туристи не си купуват сладолед - една топка коства седем $.

Двойка туристи от Ню Йорк не могат да повярват. " Инфлацията прави цените безусловно несъответстващи ", споделя мъжът.

На годишна база цените в Съединени американски щати се повишиха с 9,1% през месец юни. Поскъпването се усеща най-много в цените на храните и силата. " Инфлацията в Съединени американски щати беше доста ниска от 1980-те години насам”, споделя Нийл Сондърс от компанията за стопански разбори Global Data. " В някои случаи даже сме отбелязвали дефлация - т.е. понижение на цените. Това е резултат от глобализацията, усъвършенстваните вериги за доставки и напредъка в производството на торове и храни. " Затова и повишаването на стоките в Съединени американски щати сега съставлява още по-голям потрес за потребителите, изяснява Сондърс. " Не са привикнали на такова нещо”.

" Данък Путин "

Инфлацията в Съединените щати в този момент е толкоз висока, колкото при започване на 80-те години на предишния век. И това макар обстоятелството, че Федералният запас на Съединени американски щати към този момент увеличи главните лихвени проценти два пъти тази година и разгласи по-нататъшни стъпки за повторното им повишение.

От седмици президентът на Съединени американски щати Джо Байдън непрестанно акцентира: Борбата с инфлацията е най-важният му приоритет в региона на икономическата политика. По време на своя тирада в Лос Анджелис през юни Байдън назова покачването на цените на храните и горивата " Данък Путин”. С това той показва, че съгласно него аргументите за инфлацията са отвън Съединени американски щати.

Повечето икономисти са съгласни с американския президент. Според тях измежду аргументите за покачването на цените са последствията от пандемията и нарушените вериги за доставки в международен мащаб, само че най-много съветската нападателна война в Украйна. " Не е напълно заслужено да се упреква администрацията на Байдън за високите цени ", споделя анализаторът Сондърс. Той отбелязва, че на всички места по света инфлацията е висока. " Президент на Съединени американски щати е значим пост, само че не толкоз значим, че да можеш да влияеш на инфлационните равнища по света. "

Основна тематика в предизборната акция

За републиканците и консервативни медии непрекъснато растящите цени са идеално оръжие против демократите по време на предизборната акция. По-малко от четири месеца преди междинните избори те на драго сърце се възползват от тематиката. Двете им съществени обвинявания: първо, Байдън и демократическата партия отричали, че инфлацията въобще е проблем, и второ - останали са безучастни.

" Хората не се интересуват за какво цените се повишават ", споделя водещият на " Фокс Нюз " Джеси Уотърс. " Хората желаят да знаят по кое време цените ще паднат! Президентът просто споделя: " Не е моя виновност, работим по въпроса. " Но това не е правилно! "

Правителството на Съединени американски щати не е според с обвиняванията. От Белия дом показват като позитивен образец договарянията на Байдън с пристанищни оператори и логистични компании за решение на проблемите при веригите за доставки. Според тях друга стъпка в вярната посока е освобождението на част от петролните запаси, което администрацията на Байдън предприе, с цел да понижи цените. Всъщност цените на горивата в Съединени американски щати в последно време сензитивно понижиха.

Сладоледът пред Линкълн Мемориъл във Вашингтон обаче е все по този начин безценен. Двойката от Ню Йорк би трябвало да си подели една топка. " Седем $ за двама, 3,50 на човек. Надявам се най-малко това да е най-вкусният сладолед в миналото. "

Автор: Щефан Вурцел
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР