Въпреки това обаче големите неравенства между лидерите Девня и община

...
Въпреки това обаче големите неравенства между лидерите Девня и община
Коментари Харесай

Пет тренда за икономиките на Варна

Въпреки това обаче огромните неравенства сред водачите Девня и община Варна и останалите дребни периферни общини остават. Пазарите на труда също бележат напредък, само че остават зад индикаторите на водачите в страната. Образователната конструкция и представянето на локалната просветителна система са измежду съперниците преимущества на регионалния център, само че слагат обилни провокации в периферията и дребните общини. На фона на множеството северни области Варна се показва релативно добре демографски и притегля население от съседите си. Въпреки това обаче огромните неравенства сред водачите Девня и община Варна и останалите дребни периферни общини остават. Пазарите на труда също бележат напредък, само че остават зад индикаторите на водачите в страната. Образователната конструкция и представянето на локалната просветителна система са измежду съперниците преимущества на регионалния център, само че слагат обилни провокации в периферията и дребните общини. На фона на множеството северни области Варна се показва релативно добре демографски и притегля население от съседите си. Икономическите неравенства на Варна
В унисон с позитивните трендове в страната като цяло съвсем всички общински стопански системи в състава на област Варна бележат забележителен стопански растеж през 2021 година, годината на отърсване от вредите на коронавирус пандемията. Ръстът обаче надалеч не е постоянен - водач е индустриалният център Девня с 36% покачване на добавената стойност на годишна база, както и по-малките общини Бяла и Ветрино с по 35% и 32% надлежно. И в трите водещи общини моторите на растежа са разнообразни - до момента в който при Девня водеща роля играе възобновяване на преработващата индустрия, при Ветрино става дума за растеж в превоза, при Бяла - в земеделието.
Реклама
Останалите общини в състава на региона бележат доста по-умерен растеж, като множеството са в диапазона сред 10 и 20% покачване в границите на годината. При три от тях обаче - Аврен, Белослав и Вълчи дол, се следи същински срив на локалната стопанска система, със спад на добавената стойност от 70-75% на годишна база. Рано е да се твърди обаче за трайно закъснение, доколкото данните за 2021 година може да се движени от икономически проблеми в обособени чувствителни браншове (в случая на Белослав - енергийният) и даже съответни предприятия в най-малките общини. Областният център пък записва релативно добър растеж от 10% на годишна база.
Събитието " Среща на бизнеса във Варна и района " ще се организира на 6 юни 2023 година Може да се регистрирате за наличие или гледане онлайн на, където може да откриете програмата, тематиката и участниците.
Варненска област - частично поради огромния й размер, частично поради скупчванията на сполучливи предприятия в елементи от нея - е измежду областите с най огромни стопански неравенства в страната. В състава ѝ влиза Девня, която е втора в страната с 69 хиляди лева добавена стойност на човек от популацията, само зад Раднево измежду общините, за които има обществени данни. Областният център също се показва релативно добре с 11 хиляди лева добавена стойност на човек, само че отвън Аксаково и Ветрино останалите общини са с под 4 хиляди лева на човек, което ги слага в групата на едва развитите. Номинално най-голямата локална стопанска система е тази на община Варна с 3.7 милиарда лева добавена стойност през 2021 година, следвана от тази на Девня - 586 млн. лева, и Аксаково със 170 млн. лева, а останалите районни стопански системи са релативно дребни по мярка. Силното показване на Варна, която я слага на водеща позиция измежду регионалните икономки на Северна България, е значително движено от здравословния микс от разнообразни икономически действия - от преправяне и енергетика, през търговия и туризъм, до високотехнологичния бранш, който последователно излиза отвън границите на столицата.
Ръстът на вложенията Реклама
Подемът от 2021 година закономерно е съпроводен и с растеж на капиталовата активност на предприятията във Варна. Значителен спад в разноските за пазаруване на машини, земя и здания на годишна база се следи само в Провадия, а Девня остава без смяна по отношение на 2020 година В някои от дребните общини обаче има неколкократен растеж, най-видим във Вълчи дол (215%), както и Бяла (196%) и Ветрино (173%), само че при тях базата през 2020 година е релативно ниска. В условен проект неоспорим водач е Девня с 12 хиляди лева./човек разноски за дълготрайни активи през 2021 година, следвана от Ветрино с 5 хиляди лева./човек, а регионалният център остава релативно обратно с 2.6 хиляди лева./човек. В безусловно изражение обаче община Варна е водач, като в нея са осъществени вложения на стойност 906 млн. лева, а измежду останалите общини 100 млн. лева доближава само Девня. Най-слабо се показват Суворово и Аврен.

На този декор забележителна част от дребните общини - Суворово, Провадия, Долни чифлик, Аврен, включително и Девня - означават отлив на задгранични вложения през 2021 година по отношение на предходната година. За сметка на това пък община Варна записва 17% растеж до 714 млн. евро, или 2 хиляди евро/човек, през 2021 година В множеството общини наличието на непознати капитали е релативно ниско - само Бяла се показва релативно добре с 3.5 хиляди евро/човек, а Девня и по този индикатор е измежду рекордьорите в страната с 87 хиляди евро/човек, или номинално 740 млн. евро. За разлика от другите две морски области, Варна се характеризира с по-слабо асимилиране на средства от европейските фондове, като изключение тук е община Белослав.
Възстановяването на пазара на труда
Както при макроикономическите индикатори, и на пазара на труда Девня е водачът на Варненска област. Делът на наетите по трудово и служебно правно отношение в общото население на 15 и повече години е 82% през 2021 година, само че това отразява доста високата ежедневна трудова миграция към общината. Относително добре се показва и регионалният център с 42% наети измежду популацията на 15 и повече, само че всички останали общини са с под 30%, а най-слаб резултат имат дребните общини Аврен, Долни чифлик, Дългопол - по 13-14%. Спрямо 2020 година наклонността е към растеж в съвсем всички общини, само че не изключително висок, най-много защото варненските общини не претърпяха толкоз тежък удар върху пазара на труда, колкото тези в другите черноморски области.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР