Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и

...
Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: През изтеклата година ВМС успешно изпълниха поставените задачи и целенасочено повишаваха подготовката си

Въпреки комплицираната интернационална конюнктура и незадоволителната ресурсна осигуреност, както и в изискванията на спора в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили сполучливо извършиха поставените задания и целеустремено полагаха старания за повишение на подготовката “.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 27 януари, на разбора на подготовката и войсковата дисциплинираност във флота през 2022 година, който се организира в Щаба в гр. Варна.

Адмирал Ефтимов даде висока оценка за активността на Военноморски сили през миналата година и изрече признателност на българските военни моряци за положените старания, потвърдения професионализъм и отговорност. „ Присъщите за персоналния състав на флота мотивация за осъществяване на дилемите и адаптивност към обстановката подсигуряват, че през актуалната година ще бъдат достигнати поставените цели и дейно ще бъдат извършени плануваните мероприятия “, акцентира той.

Командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов подчертава на подготовката, която през 2022 година беше водена редом с доста други дейности, подбудени от войната в Украйна. „ Много от в началото плануваните мероприятия бяха препланирани или анулирани. За сметка на това в действителност бяха изпълнени доста други действия, които не бяха планувани. Това сподели готовността на Военноморски сили да извършват дилемите и отговорностите си в комплицирана конюнктура “, означи контраадмирал Михайлов.

В рамките на разбора бе установено, че главните старания на Военноморски сили бяха ориентирани към построяването и развиването на качества, съответни на новите опасности и закани. Акцентите в подготовката и активността бяха съсредоточени върху поддържането и потреблението на наличните качества за гарантиране на морския суверенитет на страната ни посредством осъществяване на цялостния набор от задания по задачите на въоръжените сили, рационализиране на качествата за непрестанно наблюдаване, обявяване и поддържане на осведомителна информираност за ситуацията в морските пространства, надзор на корабоплаването, отбрана на морските връзки и стопанската активност на море.

В усложнените от спора в Украйна условия още веднъж се удостовери основната роля на Военноморски сили за отбрана на популацията и обезпечаване сигурността на корабоплаването. Подчертана бе способността на силите и средствата на флота да поддържат нужната подготвеност за осъществяване на задания, реагирайки бързо и съответно на зародилите закани. Посочени бяха дейностите им по увеличаване на наблюдението, инспекция на множеството сигнали и унищожаването на плаващи мини и разнообразни муниции.

Констатирано бе, че всички планувани за годината съществени учения бяха извършени, а националното военноморско обучение с интернационално присъединяване „ Бриз – 2022 ” бе единственото огромно военноморско обучение, извършено в Черно море, след началото на войната в Украйна. Отбелязано също бе и присъединяване на военнослужещи от Военноморски сили в състава на походните и оперативни щабове на непрекъснатите корабни групи и в интервенции на НАТО и Европейския съюз.

На събитието бяха обрисувани направленията за работа на флота през тази година. Те са ориентирани към поддържането и развиването на нужните отбранителни качества за осъществяване на цялостния набор от задания по трите задачи на въоръжените сили в границите на предоставените запаси, поддържане на качествата на заявените сили за присъединяване в съюзните задължения и продължение на модернизацията и възстановяване на инфраструктурата на Военноморски сили.

На форума участваха и заместник-командирът на Военноморски сили флотилен адмирал Георги Пенев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, заместник-началникът на ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров ” капитан I сан Калин Калинов, началници на отдели и браншове от Командването на Военноморски сили и командири на военни формирования.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР