Въпреки предвидените допълнителни 12 лв. за здраве, ще плащаме два

...
Въпреки предвидените допълнителни 12 лв. за здраве, ще плащаме два
Коментари Харесай

Минимум двойно по-малко плащаме за здраве

Въпреки плануваните спомагателни 12 лева за здраве, ще плащаме два пъти и половина по-малко в сравнение с в този момент " под масата " , тези пари ще бъдат " спестени " на уязвими групи и плащани от държавния бюджет, разяснява пред БТВ здравният министър Кирил Ананиев.

Той изясни, че сега жителите заплащат над 3,5 милиона лв. от своя джоб , като единствено половината от тях са законни . 1,7 милиарда лева излизат от джоба на българина и влизат в всякакви други джобове. " Узаконява се несъмнено доплащане , само че то е доста по-малко ", добави Ананиев.

 Хасърджиев: България е дребна за няколко здравни каси
Хасърджиев: България е дребна за няколко здравни каси

Идеите на Министерство на здравеопазването към този момент са чисто финансови, не здравни

Важно е, че стартира е необятна полемика , събрани са всички представители и организации, които имат отношение към опазването на здравето. " Представихме два модел, които срещнаха най-голяма поддръжка ", разяснява здравният министър.

Възрастните хора нито до този миг са давали наложителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци, няма да дадат нито един лев за тази наложителна застраховка . Хората, които са пострадали от безработица или са обществено слаби също няма да платят и един лев, добави Ананиев.

 Ананиев предлага два модела за опазването на здравето ни
Ананиев предлага два модела за опазването на здравето ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър

Първият модел предлага демонополизация на Касата , 8% остават и всеки взема решение къде да отиде. Конкуренцията вътре в системата ще докара до по-ефективно разходване на средствата. " Въвеждаме разпоредбите на добра процедура, която се предлага в европейските страни ", изясни здравният министър.

С втория вид ресурсът, който ще влезе в застрахователите е задоволителен да заплати сумата над 700 лв.. Парите в НЗОК ще се употребяват за възстановяване на лекуването и по-доброто възнаграждение. НЗОК заплаща 90%, а разликата е за сметка на застрахователя . Само 16% от клиничните пътеки са над тази сума и по този начин се икономисват пари, добави Ананиев, който поддържа втория модел.

анкета
Готови ли сте да плащате и здравна застраховка?
Да, с цел да получа повече Да, с цел да не доплащам на ръка Категорично не И в този момент си заплащам Ако не заплащам на НЗОК Нямам мнение Виж резултати
Да, с цел да получа повече

Да, с цел да не доплащам на ръка

Категорично не

И в този момент си заплащам

Ако не заплащам на НЗОК

Нямам мнение

Нова комисия ще следи по какъв начин се изразходват парите , това планува още първият модел, ще се събере " финансовия надзор и медицинския, тъй като практиката демонстрира, че в случай че няма интегриран надзор на системата, резултатите не са положителни ", разяснява той.

Според социологическо проучване, 75% от българите не са удовлетворени от сегашната здравна система в страната, изясни здравният министър Кирил Ананиев.

 Иван Димитров: НЗОК да управлява качеството, а не финансите
Иван Димитров: НЗОК да управлява качеството, а не финансите

Няма политическа воля за действителна здравна промяна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР