Въпреки пандемичната ситуация редица дванадесетокласници избират да продължат образованието си

...
Въпреки пандемичната ситуация редица дванадесетокласници избират да продължат образованието си
Коментари Харесай

Възможностите за висше образование в чужбина



Въпреки пандемичната обстановка редица дванадесетокласници избират да продължат образованието си зад граница.

Дияна и Христина Койчеви са от младите българи, предпочели терминала пред това да учат в страната ни. Завършили са междинното си обучение в Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ в Стара Загора, а сега не престават образованието си по „ Национална стопанска система “ във Виена. Решението им да заминат за там е непринудено.

 Дияна и Христина Койчеви Снимка: персонален списък

„ Честно казано бяхме много скептични, само че нашите родители постоянно са ни били опора и като хора с опит, сметнахме, че това е най-правилното решение за нас “.

Подтикнали ги към смелата крачка, родителите на девойките са с тях в първите няколко дни.

„ Мисля, че всеки, който е учил в чужбина, е изпитал това нещо. Просто си като пуснат с парашут и първоначално въобще не знаеш какво да правиш, само че в случай че имаш цел и си казваш - аз съм пристигнал тук да изучавам. И съгласно мен - най-важното е това, че ние си казахме - ние дойдохме тук да пробваме, не непременно, това е опит. Имаме опция, възползвали сме се от нея, за какво пък не. “

Дияна и Христина споделят, че единствено предишните по този път знаят какви са компликациите, пред които се изправят.

„ Най-малкото да създадеш среда, да създадеш нови другари, нови контакти и хора, на които да разчиташ. Ние имаме плюс, че сме двете, само че доста хора отпътуват сами. Много пъти сме си говорили това, че в случай че не бяхме двете, най-вероятно аз сама като човек в никакъв случай не бих се решила да изучавам “.

И макар по-добрата вероятност за развиване, те няма по какъв начин да не помнят обичаната си България.

" Лично ме нервира в доста хора, които съм виждала в чужбина, освен в Австрия, че не помнят от кое място идват и споделят в България всичко е черно. Не е по този начин. Все отново тук са нашите родители. Тук сме родени. България е сърцето. Това е България “.

Близначките са безапелационни, че с опита, който ще натрупат във Виена са способни да трансфорат страната ни в по-добро място за живеене.

Обединеното кралство, без значение от Брекзит, продължава да е притегателна мощ за българските студенти, а и освен за тях, несъмнено. Причините са добре познати. Британските университети и колежи са измежду най-реномираните в света, гаранция за предстоящ триумф. Някъде към 6 000 български студенти учат на Острова, като ползите са много разнопосочни. Все отново може да се каже, че доминират специалностите в областта на бизнеса и ръководството – към 30% %. Все по-популярни стават специалности като предприемачество, бизнес разбор, ръководство на събития и планове, бизнес логистика и ръководство на превоза, ръководство на морското дело. Голям интерес има към финансите, банковото дело и вложенията.

Традиционно напред са инженерните специалности, компютърните науки и осведомителните технологии, а също и медицината. Забелязва се усилване на интереса към изкуствата и дизайна. Много английски университети оферират отлична подготовка в дисциплини като кино и театрално изкуство, актьорско майсторство и музикално продуцентство и по тази причина са по този начин търсени от чужденците. Има известно възобновление на интереса към политиката и интернационалните връзки. Като че ли запада обаче ползата към обичайна публицистика, което се свързва със засилващото се въздействие на обществените мрежи и навлизането на технологиите в областта на медиите и връзките . Що се отнася до рейтинга на английските висши образователни заведения, ще загатна единствено челната десетка, тъй като описът е дълъг. Едва ли е изненада, че първите две места се заемат от Университета в Кеймбридж и Университета в Оксфорд. Трети е шотландският " Сейнт Андрюс ". Четвърто място за Лондонското учебно заведение за стопанска система и политически науки. Пето - Лондонския имперски лицей. Шесто - Университета " Лафсбъро ". Седмо - Университета в Дъръм. Следват университета в Ланкастър, в Бат и лондонският академични лицей. Тази ранглиста обаче не би трябвало да подвежда, тъй като на Острова има доста по-малки университети с доста характерни и редки дисциплини, в които може да се получи необикновено положително обучение, неповторимо по рода си. Аз персонално познавам български студент, който приключи университета в Портсмут, който е 61-ви в гореспоменатата ранглиста, компетентност " Бизнес и мениджмънт " и в този момент има невероятна кариера.

Когато се поинтересувах повече за този университет, се оказа, че той има най-голяма успеваемост на своите фрагменти във връзка с започване на работа след довеждане докрай на образованието, а това не е по никакъв начин незначителен аршин.

Но да се върнем към към този момент упоменатия Брекзит, тъй като излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз безспорно промени нещата в доста области и по тази причина в идващите минути ще се спра по-подробно на това какво остава в действие отпреди и какви са новите моменти.

Най-общо казано, всички почнали образование преди предходната година ще продължат образованието си по настоящите до момента условия като обаче те ще би трябвало да аплайват за статут на уседналост или краткотрайна уседналост до 30 юни. Тези, които са пристигнали през първата половина на тази година имат потребност от визи, само че пък ще се образоват при старите такси. На процедура огромната смяна е за тези, които ще започват от есенния учебен срок. На тях ще им трябват студентски визи и ще заплащат по-високи такси. Това е кардиналното състояние, само че хубавото е, че някои университети, към 20 на брой, въпреки всичко взеха решение краткотрайно да запазят по-ниските цени за студенти от Европейски Съюз. Това значи, че таксата от 9 250 паунда остава непроменена . Иначе се пресмята, че по принцип с измененията образованието ще възлиза сред 12 и 18 хиляди паунда. Всъщност една трета от към общо 130-те университети на територията на Обединеното кралство оферират някакви типове облекчения. Има доста елементи и детайлности, които мъчно могат да бъдат обхванати в едно предаване, а и обстановката се трансформира, излизат и нови решения, тъй че може би най-хубавият съвет към новите студенти е непрекъснато да наблюдават информацията на интернет страниците на образователните заведения и на министерството на вътрешните работи за по-конкретните условия и условия, било то университетски, финансови или политически.

Новост е, да вземем за пример, че след 1 септември тази година ще отпаднат държавно-гарантираните заеми, а това значи, че бъдещите студенти ще би трябвало сами да покриват таксите за образованието си. Както загатнах, всички възнамеряващи да учат на Острова ще би трябвало да аплайват за студентски виз и. Таксата за виза за българите е 348 паунда, като е нужна и здравна застраховка, която е от порядъка на 470 паунда годишно, само че пък тя обезпечава достъп до безвъзмездни медицински услуги. При кандидатстването за виза може да бъдат поискани спомагателни документи, като да вземем за пример финансова декларация за наличност на сума, покриваща таксата за образование и разходи за живот за една година. Кандидатстването за виза за студенти от България или Европейски Съюз респективно ще става по електронен път.

Интересен миг е може би това, че студентитe ще могат отново да работят почасово, както това бе до момента. Но дано отново да кажа, що се отнася до детайлите е най-добре да се ревизира информацията в самите университети, тъй като всеки си има своя политика, било то във връзка с облекченията или рестриктивните мерки. Срокът за кандидатстване е 30 юни, само че молби могат да бъдат обсъждани и по-късно по специфична система. Както е известно, различен значителен фактор във връзка с разпоредбите за студентите бе пандемията от ковид. Разбира се, мъчно е да гадаем по какъв начин ще се развият нещата в бъдеще, допускам, че всички се надяваме за връщане към естествения метод на живот, а за студентите присъствени занятия. Но знаем, че последната година бе извънредно тежка за студентите, които заплатиха високи такси, само че не получиха нужното образование и се подвигна доста звук, най-малко във Англия беше по този начин, да бъдат възобновени суми на студентите.

Близо 1500 български студенти се образоват сега в университети в Нидерландия , факт е и, че все по-рано бъдещи зрелостници се насочват към събития за кариерно насочване преди да създадат своя избор за обучение в чужбина.

" Сроковете за някои университети са малко удължени и периодите за предаване на документите за британски език, защото някои от изпитите бяха отсрочени. Имаме удължение в тези периоди, само че нещо друго няма, което да се е трансформирало като повсеместен развой за кандидатстване. Промениха таксата, може би нещо забавно и потребно за бъдещите кандидат-студенти, за всички възпитаници, на които им следва да стартират тази година септември 2021, таксата за първи курс ще бъде понижена. Тя един път беше понижена на 50%, в този момент я понижават с още 50%, разликата ще бъде финансирана от Министерството на образованието в Нидерландия . Това се прави поради пандемичната конюнктура - решение, което се взема от държавното управление, с цел да може да подтикват студентите и да облекчат родителите. Таксата ще бъде 542 евро за цялата първа година “, сподели за  БНР Милена Генчева, създател и шеф на UNIFY, профилиран съветник за обучение в Нидерландия и формален представител на нидерландските университети у нас. 

По думите ѝ университетите са се приспособили към онлайн образованието доста бързо.

" Те са известни с това, че са доста гъвкави, доста адаптивни и доста съвременни в методите си на преподаване и по тази причина съумяха толкоз бързо да преминат в напълно онлайн среда. Някои университети започнаха годината присъствено, други започнаха онлайн, трети направиха хибридния вид, при който хем имаш лекции онлайн, хем работиш на място по планове на мънички групи. Всичко беше решено на локално равнище и по отношение на самия университет, по отношение на самата академия в университета “, добави Генчева.

Тя заяви, че има доста огромен интерес към IT стратегиите и инженерните стратегии, бизнес стратегиите.

" Има все по-голям интерес към по-креативните науки, дизайн и дизайн на компютърни игри, дизайн програмиране на компютърни игри, медиа, изобретателен бизнес, по-модерни, по-съвременни стратегии, също огромен интерес будят при учениците. Тази година и логиката на психиката беше една от топ стратегиите за Нидерландия, като цяло има многообразие, само че в Нидерландия над 2100 стратегии са напълно интернационалните ". 
Повече можете да чуете в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР