Въпреки отварянето на икономиките недостигът на работна ръка продължава да

...
Коментари Харесай

Ускорява ли пандемията автоматизацията? Не бъдете толкова сигурни

Въпреки отварянето на стопанските системи дефицитът на работна ръка продължава да се усилва. В Съединени американски щати броят на незаетите свободни работни места е рекордните 9.3 млн. Обявите за работа в Канада са с 20% над равнищата преди пандемията. Дори в Европа, която постепенно излиза от затварянията към пандемията, възходящ брой работодатели се оплакват от това какъв брой мъчно е да се откри личен състав. Дебатите към дефицита на работна ръка са съсредоточени върху политиките за обществени помощи и икономическите разстройства. Но явлението носи по-голям урок. Казва ни повече за митовете за автоматизацията.

Икономистите решително настояват, че вълна от роботи завладява пазара на труда. МВФ споделя, че пандемията " форсира изместването в заетостта от браншове, по-уязвими към автоматизацията ". В неотдавнашна взаимна публикация Джоузеф Стиглиц, притежател на Нобелова премия, споделя, че спомагателните разноски за ковид " форсират развиването и приемането на нови технологии за автоматизиране на човешката работа ". В показания пред Конгреса предходната година Дарън Ацемоглу от MIT допусна, че повече компании " заместват служащите с машини ". Но може ли индуцираната от пандемията автоматизация в действителност да основава войска от непотребни служащи, в случай че работодателите се оплакват от недостиг на такива.
Има ли същинска вълна
Икономистите имаха основателна причина да имат вяра, че автоматизирането на работните места ще се усили. Рецесиите постоянно карат компаниите да одобряват повече роботи, частично тъй като трудът нараства, защото приходите, само че не и заплатите понижават. При пандемия шефовете имат спомагателен тласък за автоматизиране на работните места, както демонстрират проучванията на МВФ. Роботите не се нуждаят от обществена отдалеченост. Нито се разболяват. Благодарение основно на държавните стратегии за стимулиране компаниите са натрупали и аварийни пари, които в този момент могат да употребяват за роботика или програмен продукт за изкуствен интелект.

Тези, които имат вяра, че автоматизацията се форсира, могат да посочат доста образци. Lee`s Famous Recipe Chicken, верига от заведения за хранене в Охайо, е конфигурирала автоматизирани гласови системи, с цел да приема поръчки. Международното летище в Питсбърг неотдавна стана първото в Съединени американски щати, което употребява ултравиолетови роботи за разчистване. Британски фермери се хвалят, че употребяват от ден на ден машини за бране на ягоди и премахване на бурени. Броят на новините, в които се загатват както " пандемия ", по този начин и " автоматизация ", нараства с 25% годишно.

Дебатът за автоматизацията е изпълнен със спекулации и анекдоти. Има малко доказателства. Цитатът на един прочут ексцентрик, с цел да оправдае изказванието, че автоматизацията " към този момент се случва ", включва публикация от New York Times и научен отчет за микроикономиката. Според някои проучвания предходната година работни места с капацитет за автоматизиране значително са изчезнали, само че е мъчно да се разграничи резултатът от софтуерните промени от пандемичните затваряния. Вярно е, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати съвсем е достигнал равнището си отпреди пандемията, макар че равнището на претовареност е със 7 милиона по-ниско. Това съгласно някои демонстрира, че стопанската система може да се оправи с доста по-малко хора. Но това може просто да значи, че продуктивността на служащите се е повишила, може би заради работата от разстояние. Много от безработните ще си намерят нови позиции, защото страхът от вируса избледнява, и ще намерят работа, която им подхожда, и по този начин ще покачат продукцията над равнищата преди пандемията.
Дебатът за автоматизацията е изпълнен със спекулации и анекдоти, само че има малко доказателства. Капитал - брой 26
Не единствено дефицитът на работна ръка подкопава историята на възходящата вълна от роботи, които " убиват " работните места. В Съединени американски щати заплатите на най-лошо платените служащи, за които се счита, че са изключително уязвими към автоматизацията, се повишават по-бързо от междинното, в контрастност с последствията от финансовата рецесия. Заимствайки методология от Federal Reserve Bank в Сейнт Луис, Economist раздели американския пазар на труда на " рутинни " и " нерутинни " функции. Рутинните работни места включват модели, които роботите могат да научат по-лесно - да кажем, въвеждане на данни или инспекция на артикули в супермаркет. В продължение на четири десетилетия рутинните работни места постепенно понижават като дял, защото роботите се усъвършенстват (виж графиката).
Да се придържаш към рутината
Досега обаче индуцираният от ковид спад се опълчва на наклонността. Ако предпандемичната скорост продължаваше, считаме, че през май 2021 година рутинните работни места биха представлявали 40.9% от общата претовареност. В момента те съставляват 41.4%, което значи, че Съединени американски щати към този момент имат повече от 1 милион " спомагателни " рутинни работни места от предстоящото. Може би несигурността по отношение на разновидностите на вируса отсрочва някои вложения в роботиката. Самото внедряване на нови машини също е по-трудно в свят на забрани за пътешестване и карантини. Американският импорт на индустриални роботи падна с 3% през 2020 година

Австралия може да е по-добро място за търсене на признаци на вълната от роботизиране. След няколко строги затваряния в страната има съществено разхлабване на рестриктивните мерки от повече от година, което дава взор за опциите какво може да се случи на други места. Приспособявайки резултатите от държавно изследване през 2015 година, дадохме на 335 процеса (от шефове на хотели и мотели до здравни терапевти) оценка от нула до 100, отразяваща какъв брой автоматизирани наподобява, че имат капацитета да бъдат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР