Въпреки очакванията, които породи новото шведско правителство за по-гъвкав подход

...
Въпреки очакванията, които породи новото шведско правителство за по-гъвкав подход
Коментари Харесай

Мнима екзекуция на Ердоган в Стокхолм уби надеждата за пробив на Швеция по пътя към НАТО

Въпреки упованията, които породи новото шведско държавно управление за по-гъвкав метод във връзка с турските претенции за битка с тероризма в подмяна на повдигане на блокадата за присъединението на Швеция към НАТО, наподобява кандидатурата на Стокхолм още веднъж забуксува.

Поредният препъни камък се оказа проява, при която манекен, наподобяващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в шведската столица. Турски публични представители дефинираха случая като " терористична агитация " от страна на поддръжници на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други кюрдски войнстващи групи. На видеозапис от проявата, оповестен в обществените медии от профил, обвързван с групировката, се насочат също по този начин закани към Ердоган и Турция, както се вижда от вградените надписи, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

" Мишената не е единствено нашият президент, целта е Турция ", сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия ТРТ Хабер и добави, че Швеция е изправена пред избор, който би трябвало да направи. По думите на Чавушоглу " това терористично действие " е било осъществено в центъра на Стокхолм и не може да има никакво опрощение.

 

Самият Ердоган е подал наказателна тъжба, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като цитира юриста на президента Хюсеин Айдън.

В изказване в профила си в обществените медии Айдън сподели, че е подадена тъжба до Главната прокуратура на Анкара с искане за започване на следствие против причинителите на проявата, при която манекен на президента Ердоган бе окачен да виси с главата надолу пред кметството в Стокхолм.

По думите на юриста мотив за жалбата са " незаконните дейности, ориентирани против нашия президент по време на демонстрации в Стокхолм, за които се допуска, че са проведени от терористичната организация ПКК ".

Турция извика през вчерашния ден шведския дипломат, с цел да изрази недоволството си от случая. Посланикът е бил осведомен, че Анкара изрично осъжда този " непоносим акт ", съобщи ТРТ Хабер.

" Посланикът ни в Стокхолм също изрази реакцията на Турция. Трябва да бъдат изпълнени нашите упования и да бъдат направени нужните стъпки в битката с тероризма ", акцентира турският външен министър. " Имаме заричане за битка както с ФЕТО, по този начин и с ПКК/СЗН ", сподели още той, визирайки организацията на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), държана виновна за опита за прелом в Турция през 2016 година, и кюрдските организации ПКК и Сили за отбрана на народа (СЗН), считани от Турция за разклонения в Турция и Сирия на една и съща терористична организация.

" Швеция е длъжна да разчисти тези мини. Тук (в Швеция) се събират пари за терористични организации и се вербуват хора. Изборът е на Швеция, тя би трябвало да направи своя избор по този въпрос ", акцентира турският първи посланик.

Новото държавно управление на Швеция даде обещание, откакто пое властта, да трансформира влизането на страната в алианса в собствен " висш приоритет ". Това бе сигнал за Анкара, че новият кабинет ще бъде по-сговорчив към настояванията ѝ за екстрадиция на лица, търсени от турските управляващи за тероризъм. По-рано този месец обаче Стокхолм призна, че не може да извърши всички претенции на Турция.

" Турция удостовери, че ние сме създали това, което казахме, че ще създадем, само че те споделят също, че желаят неща, които ние не можем или не желаеме да им дадем ", съобщи предходната седмица шведският министър председател Улф Кристершон на конференция по въпросите на защитата и сигурността в наличието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изрази убеденост, че Турция ще утвърди кандидатурата на Стокхолм, въпреки да не е ясно по кое време ще стане това, и добави: " Решението е в ръцете на Турция ".

Швеция, Финландия и Турция подписаха предходната година тристранно съглашение, което има за цел да в профил турските възражения против кандидатурите на двете скандинавски страни за участие в НАТО. В края на декември Турция разгласи, че е отбелязала " позитивните стъпки ", подхванати от Швеция, само че е поискала " други значими стъпки ", с цел да отстрани възраженията си. Изявленията бяха направени няколко дни откакто Върховният съд на Швеция отхвърли да екстрадира журналиста Бюлент Кенеш, който живее в заточение в Швеция и който Турция упреква за връзки с Фетхуллах Гюлен. Докато Анкара окачестви отхвърли да бъде предаден журналистът като " доста отрицателно " развиване, правозащитни организации предизвестиха държавното управление в Стокхолм, че не трябва да употребява изгонените публицисти като разменна монета в връзките си с Турция.

Случаят с манекена на президента Ердоган, вързан за краката да виси от дирек на лампа с главата надолу в мнима екзекуция, в допълнение вгорчи атмосферата сред двете страни.

Анкара анулира плануваната аудиенция на ръководителя на шведския парламент в Турция поради демонстрацията пред общината в Стокхолм, съобщи Анадолската организация. Андреас Норлен трябваше да дойде в Турция на 17 януари, само че турският му сътрудник Мустафа Шентоп анулира визитата.

" Осъждаме по най-категоричен метод този непоносим и противен акт против нашия президент в Стокхолм, столицата на Швеция. Предадохме нашата реакция и упования на шведските управляващи. Изискване на закона и на нашето съглашение е те да подхващат съответни ограничения ", написа в Туитър представителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Много турски вестници през днешния ден оповестяват за случая, окачествявайки като " низост ", " безочливост " и " терористичен акт " демонстрацията пред общината в шведската столица. Проправителственият щемпел акцентира, че поддръжниците на ПКК са провесили манекена на Ердоган пред очите на шведската полиция, а управляващите " не са създали нищо друго с изключение на да си затворят очите ".

Само турският и унгарският парламент не са утвърдили до момента влизането на Швеция и Финландия в НАТО.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР