Въпреки натоварения си график с шоуто „Като две капки вода“

...
Въпреки натоварения си график с шоуто „Като две капки вода“
Коментари Харесай

Софи Маринова празнува Великден пет дни, но без Гринго

Въпреки натоварения си график с шоуто „ Като две капки вода “ и непрекъснатите участия по заведения, Софи Маринова има проекти за огромната фамилна колекция за Възкресение. Тя предложения „ Монитор “ да се причисли към пъстрата забава посредством занимателния и въодушевяващ роман за фамилните й обичаи.

„ С Лоренцо обожаваме Великден и да червим яйца. Даже има години, в които боядисваме за цялата рода “, въодушевено споделя спомените си певицата. Тази година обаче няма да нацапат ръце с радостното занятие, тъй като и в трите празнични дни ще са на участия и двамата. „ Семейството ми постоянно се преценява с мен и в този момент ще се съберем ден-два след празника, с цел да си изядем агнето и козунака и да начупим яйцата. Така ще честваме цели пет дни! “, радва се Софи.

Всяка година цялата й огромна рода – четирима братя със снахите, десетина племенници и доста другари, се събират в дома на родителите й в Етрополе. Всъщност вършат го на всички огромни празници. И по традиция ядат и пият с дни. Единствената разлика с празнуването на българите е песните и танците, които неизбежно съпровождат всеки техен мотив в огромни дози.

Почти постоянно обаче Маринова се старае да освободи от задължения дните към Великден и да начерви яйцата както родителите й са я учили. „ Берем си детелинки и други типове тревички и ги слагаме в чорап. Така боядисваме ние с Лоренцо. След като са подготвени, започваме да се караме кое яйце се е оцветило по-хубаво. Украсяваме ги и със свещ, като най-често пишем личните си имена. Винаги първото натапям в алената багра. Всъщност обичам множеството да са червени. И Лоренцо избира да ги прави алени “, споделя певицата, която предходната година е начервила яйца за всички, дружно със сина и племеничките си. Въпреки старанието най-често се оказва победена в борбата за здрава черупка.

„ Като че ли децата по умеят да си избират биячи. А Лоренцо прави дяволии и си купува дървени, само че те са направени като същински. Като го хвана в тази машинация, пъдя го из стаите. Много радостно става и аз се трансформирам в дете, като пристигна този празник “, умилява се звездата от „ Като две капки вода “.

Приготвянето на козунаците обаче е оставила на майка си и снахите. Самата тя може да меси питка, само че в никакъв случай не се опитвала да направи сладкия ритуален самун, по тази причина си го купува. Като се съберат с домочадието по този начин или другояче всеки подава за здраве яйца и козунак и има в огромни количества от великденските изкушения. На трапезата наложително поставят кисело мляко. Разбира се и агне. „ Колим си всяка година. Давам пари на нашите да купят както за Великден по този начин и за Гергьовден. Цялата фамилия доста обичаме агнешко, пристигна ли пролетта съвсем всяка седмица си колим по едно “, вкусно споделя Софи. Майсторите на приготвянето му са майка й и огромната й снаха Гергина, женена за брата на Софи Красимир. Тя е именичка на Гергьовден и по бит, като заколят животното, сварява дроба, след това го поръсва с червен пипер, сол и малко олио и го раздава на всички за здраве. Тази година за Великден месото ще е печено на фурна, а за Гергьовден патриархът на фамилията ще подготви цялото животно в ров.

От храната сякаш по-важно е веселбата в фамилията на Ромския славей. „ Събираме се, пускаме музика и падат един танци, едни надпявания, стават надпревари кой е най-хубав. Но мен не ме закачат и не ме карат да пея. Всички родственици желаят да се усещам спокойна и да си почивам. Затова ми пеят и танцуват, и ми нагаждат ястие. Като принцеса съм, а Лоренцо е най-големият джентълмен! “, не може да спре да хвали наследника тя.

Шумните празненства вървят ръка за ръка с българските обичаи във семейството на Софи. Още като доста малко момиче родителите й са я обличали в национална носия и е лазарувала.

„ Имам доста хубаво детство. Обличаха ме в национална носия, берях цветя и си правех венче на косичката. Две плитчици ми правеше вуйна. Тя се споделя София, кръстена съм на нея, и дружно обикаляхме селата към Етрополе – Трудовец, Лопян. Ходихме чак до Брусен, където учех. Аз пеех „ Ой, лазарке, лазарке “ и дамите ми даваха стотинки, яйца, сирене, козунак, мляко. После с вуйна се прибирахме и сядахме у дома да си разделяме нещата “, спомня си с откровено трогване Маринова и твърди, че това са едни от най-щастливите й мемоари.

Въпреки всичкото усърдие, с което се приготвя за Великден и помни традициите, възпитани в нея още като дете, се оказва, че самата Софи не обича да яде яйца, „ само че като наближи този празник, сякаш организмът желае козунака и яйцето, мириса на тази храна. Настроението се сменя и доста яйца изяждам “, смее се сладкогласната ромка.

Тази година с изключение на поради професионални задължения, Великден няма да е цялостен за Софи и поради неналичието на нейния любим Гринго.

Той към момента е в пандиза, само че това не натъжава певицата. „ И двамата сме над нещата и за нас е значимо, че сме здрави, а другото ще мине “, декларира метафизичен тя. Планирала е незабавно щом й остане свободно време да отиде при половинката си в Казичене и да му занесе агне, козунак и яйца от фамилната софра. Щастлива е и от дребното, че към този момент Гринго е на по-лек режим и й разрешават да го вижда за по час няколко пъти в месеца. Живее с вярата, че напълно скоро дружно ще пеят и танцуват. А дотогава ще й пее Лоренцо, който към този момент потегли по нейните стъпки и се изявява на сцена. Тя обаче избира да го пази още от огромния звук, с цел да си гледа учебното заведение. Ходи и на частни уроци по пиано. Пуска го единствено по един път - два пъти в месеца да се изявява, с цел да придобива опит и да е измежду хора. Все отново „ практиката учи “, уверена е Софи. Както е уверена, че призванието на наследника й също е музиката, освен тъй като го влече, а и тъй като хората към този момент го харесват и търсят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР