Въпреки многото му приноси към английската литература, за живота на

...
Въпреки многото му приноси към английската литература, за живота на
Коментари Харесай

Малко известни факти за живота на Уилям Шекспир

Въпреки многото му приноси към британската литература, за живота на Уилям Шекспир се знае изненадващо малко. През последните 4 века историците са имали в действителност сложната задача да сглобят биографията на Барда единствено от шепа остарели юридически документи.

Ето въпреки всичко какво знаем за известния артист, стихотворец и драматург.

 Title page William Shakespeare's First Folio 1623

Шекспир става артист във време, когато тази работа се счита за ужасно неприятна. „ Актьорите са мощно наранени от законите в Англия против скитничеството, които задължават пътуващите трупи да намерят застъпничество от аристокрацията “, написа Джон Пол Ролерт. „ Наказанието за неспазилите това условие е бичуване, жигосване и най-после – бесилка. “

Малко се знае за актьорските качества на Шекспир, само че се счита, че е предпочитал да играе „ кралски функции “, в това число призрака в неговия личен „ Хамлет “.

Може би не е изненада, че създателят на „ Ромео и Жулиета “ е имал податливост да събира влюбени: един път той оказва помощ за уреждането на брака на дъщерята на хазяина му. Единствената причина, заради която знаем това обаче, е, че бракът има несигурно начало – избухва спор за зестрата и Шекспир би трябвало да отиде в съда, с цел да работи като очевидец на своя наемодател, който той назовава „ доста почтен човек “. Стенограмата от този развой е единственият запис на изявление на Шекспир.

През 1590 година доста от театрите в Лондон работят като фасади за проведената престъпност. (Лорд-кметът на Лондон жигосах театъра – и по-специално проектите за новия спектакъл Суон, където Шекспир може би е работил за малко – като място за срещи на „ крадци, блудници, хищници, ловци на измамници, практикуващи изменничество, и други сходни “.) През 1596 година притежателят на Суон Франсис Лангли упреква Уилям Гардинър и неговия доведен наследник Уилям Уейт в отправяне на смъртни закани. Скоро по-късно Уейт отмъщава със същите обвинявания против Лангли и – по някаква причина – Уилям Шекспир. Това кара историка Майк Даш да допусна, че Шекспир може да е взел участие в някаква загадка незаконна активност.

Първото споменаване на Уилям Шекспир като драматург е от 1592 година, когато драматургът Робърт Грийн (или евентуално Хенри Четъл) го назовава „ несръчно новобогаташ което … допуска, че е способно да сътвори стих толкоз прекрасен, колкото най-хубавите от нас. “

Бъдещите рецензенти ще предложат по-добри думи; през 1598 година критикът Франсис Мерес назовава Барда „ мелодичен и с меден език “.

През 1596 година театърът в Шордич – където Шекспир стартира като артист – потъва в мрак. Договорът за наем на земята, върху която е издигнат, изтича и актьорската натрупа е принудена да отива някъде другаде. Две години по-късно някогашните притежатели скрояват вманиачен проект да си вземат постройката: една зимна нощ през 1598 година група, въоръжена с мечове и брадви, се промъква в театъра и стартира да го разглобява част по част (разрушаването му в действителност ще отнеме повече от една нощ). Въпреки че няма доказателства, че Шекспир е измежду крадците, той сигурно е знаел за набеза.

В последна сметка елементи от театъра ще отидат в построяването на нов спектакъл на юг от река Темза. Името на новия спектакъл – „ Глобус “.

 London, UK (August 2014) - 156

Театър „ Глобус “

В края на 16 век жителите на Англия би трябвало да заплащат налог върху персоналното си благосъстояние и през 1597 година за Шекспир той е наброявал 5 шилинга. На идната година той би трябвало да заплати по-голям налог от 13 шилинга и 4 пенса. Документите демонстрират обаче, че Бардът в никакъв случай не е плащал този налог. (Причините му са въпрос на спекулации, само че може да е била техническа неточност.)

На 29 юни 1613 година топ (не същински, реквизитен) провокира пожар в спектакъл „ Глобус “ по време на зрелище на „ Хенри VIII “. По сламения покрив падат искри и пламъците бързо се популяризират. „ Той се развихри вътре и погълна цялата постройка до основи за по-малко от час “, твърди сър Хенри Уотън, очевидец на нещастието. Според The Telegraph, „ единственото докладвано пострадване е мъж, чиито възпламенени бричове в последна сметка са били изгасени благодарение на бутилка бира “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР