Въпреки критиките, че се занимава с несвойствени дейности, служебното правителство

...
Въпреки критиките, че се занимава с несвойствени дейности, служебното правителство
Коментари Харесай

По Плана за възстановяване и развитие сме закъсали най-много в сектор "Енергетика"

Въпреки рецензиите, че се занимава с несвойствени действия, служебното държавно управление съумя да отметне подготовката на значими законопроекти за второто заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност. Те би трябвало да станат до края на 2022 година и България ще се провали, в случай че служебното държавно управление не придвижи през процедури на публично разискване и не внесе в Народно събрание подготвени планове, по които да може незабавно да се работи.
 
Справка с обещаните пред Брюксел промени демонстрира, че работата закъснява най-вече в бранш енергетика, където няма показани планове, а чакат за реализация големи и противоречиви вложения. Второто заплащане е в размер на 724 млн. евро, като настояването евентуално ще бъде отправено в средата на 2023 г. 
 
Почти всички ограничения в региона на енергетиката изискват промени в законодателството. България би трябвало да вкара формулировка на енергийно небогати семейства и да дефинира критерии за установяване на най-уязвимите групи от високите цени на енергийните запаси. България е дала обещание и законови промени, които да подтикват енергийната успеваемост и използването на възобновима сила през използването на ESCO компании, които влагат в ограниченията с обезпечено възвръщане на инвестицията през регистрираните икономии в сметките за електрическа енергия.
 
Тежки промени са заложени и за либерализация на пазара на електрическа енергия, като тук сигурно някои периоди ще бъдат пропуснати. Обещани са промени, които да улеснят свързването и стартирането в употреба на уреди за предпазване на сила – обещаният голям батериен парк, както и пилотният план за произвеждане на геотермална сила.
 
Нито един от тези планове не е показан за публично разискване от министерство на енергетиката, от което се чакат и ред други съответни ограничения като осъществяване на търг за нов потенциал от 285 MW за произвеждане на електрическа енергия от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) и др. 
 
Служебното държавното управление към този момент съумя да пусне за разискване или да одобри на равнище Министерски съвет други законопроекти, свързани с проекта. Пуснати за разискване са планове с промени в закона за биологичното многообразие, за правната помощ, в закона за кадастъра и имотния указател, в закона за етажната благосъстоятелност. Промените в закона за имотния указател целят основаване на модерни и цялостни електронни партиди на парцелите и електронни партидни каузи с вписаните актове.
 
На съвещанието си тази седмица кабинетът утвърди и други два законопроекта, свързани с проекта за възобновяване – план на напълно нов закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания и план за промени в Търговския закон за възстановяване на рамката на несъстоятелността. От предходното държавно управление има завещан и подготвен план с промени в закона за електронното ръководство.
Източник: " Сега "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР