Въпреки издадената срещу него международна заповед за арест, руският президент

...
Въпреки издадената срещу него международна заповед за арест, руският президент
Коментари Харесай

Путин с официална покана за срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург

Въпреки издадената против него интернационална заповед за арест, съветският президент Владимир Путин е поканен на срещата на върха на страните с бързоразвиващи се стопански системи от групата БРИКС в Република Южна Африка (РЮА) през август, съобщи ДПА.

И петимата държавни глави от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) са получили публична покана за срещата на върха, която ще се състои от 22 до 24 август в Йоханесбург, съобщи през днешния ден външната министърка на РЮА Наледи Пандор на среща на министрите на външните работи на страните от БРИКС.

Тази годината срещата е изпълнена с изключително политическо напрежение, защото през март Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин, отбелязва ДПА.

РЮА, която е подписала устава на МНС, ще бъде задължена да арестува съветския президент при влизането му страната. Досега обаче РЮА не е изяснила позицията си по отношение на процедурата, в случай че Путин фактически участва персонално на срещата. Страната към този момент бе подложена на рецензии през 2015 година, когато отхвърли да арестува тогавашния судански президент Омар ал Башир и да го съобщи на МНС, напомня организацията.

По време на предварителните диалози в Кейптаун през вчерашния ден външните министри на петте страни смятаха да обсъдят по-доброто съдействие между тях и със страните от Г-20. Сред предпочитаните точки в дневния ред на министерската среща е и въпросът дали страни като Саудитска Арабия, Египет и още 17 страни кандидатки за участие в БРИКС да бъдат признати в организацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен това министрите възнамеряваха да обсъдят и въпроси като бедността и неравенството в международен мащаб. Решения на тези въпроси обаче могат да се вземат единствено на срещата на върха, отбелязва ДПА.

Етикети: БРИКСВладимир Путин
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР