Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и

...
Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и
Коментари Харесай

Иван Иванов: Няма да допуснем рязко поскъпване на тока, парното и водата

Въпреки настояванията за по-високи цени на топлофикациите, водните сдружения и енергийните снабдители, няма да бъде позволено внезапно повишение на цените. Това разгласи в пленарната зала ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Той беше поканен за чуване от партията " Изправи се! Мутри вън! ".

" Парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън " изиска това чуване на КЕВР поради голямата паника от идното от 1 юли нарастване на цената на парното и на тока. Също по този начин и приемането на бизнесплановете на ВиК сдруженията, които ще дефинират цените на водата за идващите пет години ", изясни Мая Манолова.

Манолова показа пред депутатите високите нараствания, които желаят топлофикациите от юли. Те доближават до над 100%.

" В досегашната си работа КЕВР не даде явен знак, че може да обезпечава баланс сред ползите на потребителите и на енергийните сдружения ", сподели още депутатът.

Като образец Манолова уточни понижението на цената на газа, откакто беше реализирано съглашение с „ Газпром Експорт “.

" Гражданите на София са спонсорирали столичната топлофикация с 25 млн. лв. през тази година, изясни Манолова.

Председателят на КЕВР изясни от парламентарната естрада по какъв начин работи енергийния регулатор.

" Това е одобрена процедура. Относно паниките на госпожа Манолова желая да отбележа, че всяка година енергийните сдружения оферират огромни покачвания, някои прекомерно странни, само че КЕВР ги одобряват само като осведомителна база по един изцяло сериозен метод. Защитаваме публичните ползи без да банкрутират енергийните сдружения ", изясни Иван Иванов.

Иванов напомня, че предходната година топлофикациите са поискали приблизително покачване от 41%, а на тока 21%. Комисията е отхвърлила всички тези претенции. Повишението е било с 3% вместо това.

„ Предупредили сме сдружения, че по никакъв метод разноски, които не са били нужни, няма да бъдат признавани “, сподели още Иванов. И увери, че няма да има внезапно повишение на цената на природния газ, тока и парното.

Опасения, че може да има повишение на цените изрази и енергийният специалист Иван Хиновски, народен представител от " ИТН ". Според него има опасност за финансовото положение на българската енергетика.

" Популизма в българската енергетика е извънредно нездравословен, освен за енергетиката, само че и за цялото стопанство ", отговори Иван Иванов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР