Въпреки горчивия вкус и възрастните, и децата обичат репички. Диетолозите

...
Въпреки горчивия вкус и възрастните, и децата обичат репички. Диетолозите
Коментари Харесай

Диетолог посочи здравословните ползи от репичките

Въпреки горчивия усет и възрастните, и децата обичат репички . Диетолозите показват за какво са потребни и кой би трябвало да внимава с този зарзават.

Вкусът на репичките е изострен, с лека мъка. " Репичките ще оказват помощ на тялото да стане по-силно след дълга зима. Съдържат доста витамин С , а той подкрепя имунната система, взе участие в синтеза на колаген и други значими биохимични процеси ", сподели диетологът Анастасия Плещева .

Освен това репичките съдържат фитонциди, както лука и чесъна. Тези биологично дейни субстанции са в положение да инхибират растежа на микроорганизмите. Синапеното масло има и бактерицидно деяние, което придава на репичките присъщата мъка.

Репичките са потребни и за нервната система , тъй като съдържат витамини от група В . Когато не са задоволително в организма, се усещаме изтощени, раздразнителни и имаме проблеми със съня. Освен това репичките съдържат калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, витамин РР – всички имаме потребност от тях за здраве и благоденствие “, напомня диетологът.

В репичките, както и в доста други представители на фамилията на кръстоцветните, има биологично интензивно вещество индол-3-карбинол. Научните проучвания са потвърдили, че то може да забави развиването на тумори в организма.

Дали репичките ще ви оказват помощ да отслабнете е противоречив въпрос. Калоричното им наличие е минимално, защото зеленчукът се състои основно от вода и диетични фибри. Но може да подтиква апетита .

Репичките обаче съдържт субстанции, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Ето за какво хората с гастрит, язва и други болести на стомашно-чревния тракт би трябвало да бъдат по-внимателни с този зарзават.

Препоръчително е репичките да не се употребяват на празен корем.

При подагра репичките са изцяло изключени от менюто. Съдържат пурини, естествени субстанции, които могат да покачат равнището на пикочната киселина в организма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР