Въпреки двойния ръст на курортистите това лято по морето, не

...
Въпреки двойния ръст на курортистите това лято по морето, не
Коментари Харесай

Търговци по морето се оплакват от бедни туристи

Въпреки двойния растеж на курортистите това лято по морето, не всички, които се изхранват от туризъм, са удовлетворени. Търговци в морските курорти недоволстват, че ги няма богатите летовници от Русия, Англия, Франция, скандинавските страни и други западни страни.

„ Много е зле ситуацията, особено за моя магазин - аз продавам обувки, създадени особено за руските туристи, само че такива липсват. На тяхно място пристигнаха румънци, които нищо не купуват. Преобладават и младежи, които пък изобщо не пазарят, единствено ходят по заведенията ", оплака се пред БНР търговец в " Слънчев бряг ".

" Туристи има, само че са неплатежоспособни. Търговията не върви. Как ще си платим наемите и разноските за квартири, не е ясно ", показва различен продавач. 

Освен с румънци курортът е пълен с поляци, украинци и молдовци. И несъмнено, българи. Прави усещане и мощното наличие на ромски курортисти - главно такива, които работят в чужбина и са се върнали у нас за лятната си почивка.

За разлика от предходната година хотелите в най-големия курорт по Южното Черноморие са на 100% цялостни. Хотелиерите обаче недоволстват от нашествието на коли. Всеки паркира където откри - в градинки, алеи, нерегламентирани паркинги. Свободни места има единствено в платената синя зона. Под рецензия е и непорочност в курорта.

" Слънчев Бряг има потребност от буферни паркинги и този сезон това стана изключително явно ", разяснява пред БНР Златко Димитров, изп. шеф на " Слънчев бряг " АД, сдружението, което стопанисва инфраструктурата. " Това е огромно тестване за нас, което ще продължи и през идващите години. С просто око се вижда, че инфраструктурата се задъхва. Хотелите не са пригодени за подобен вид туристи ", разяснява Димитров.

Заради ограничаващите коронавирусни ограничения за пътешестване достъп до нашето Черноморие имат най-вече летовници от прилежащи страни, които идват у нас със личен превоз. Според хотелиери, търговци и концесионери на плажовете обаче страната е трябвало да насочи по-активна туристическата реклама и тласъци към по-платежоспособни пазари.

Туристите също са недоволни: " Лудница. Шумно е, плажовете са препълнени, няма чадъри ", споделят летовници. " Винаги през август е имало доста хора. Да не забравяме, че поради спазването на отдалеченост трябваше да разредим чадърите и поради това броят им е намалял с 25-30% ", припомня концесионерът на плажа в " Слънчев бряг ".

Единствено притежателите на заведения се радват към този момент на добър сезон. " Очаквахме други туристи, само че не се оплакваме. Проблемът е, че късно стартира сезонът и не се знае докога ще продължи ", споделя притежател на бар за коктейли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР