Въпреки че извънредното положение ще бъде отменено след 13 май,

...
Въпреки че извънредното положение ще бъде отменено след 13 май,
Коментари Харесай

Парламентът гласува извънредни правомощия на здравния министър

Въпреки че изключителното състояние ще бъде анулирано след 13 май, здравният министър Кирил Ананиев ще продължи да разполага с необятни пълномощия да лимитира правата на българските жители . Това става допустимо с новото законодателство за ограниченията против епидемията и съпровождащата я рецесия, което Народното събрание утвърди по предложение на държавното управление на първо четене.

Законовите промени бяха направени поради желанието на ръководещите да показват, че обстановката в страната се възстановява и това разрешава да бъде разгласен краят на изключителното състояние. В същото време обаче изпълнителната власт желае да резервира и опциите си да вкарва наново работилите и до момента рестрикции. Законопроектът съдържа и многочислени промени в закона за изключителното състояние. Абсурдното е, че ръководещите го натъпкаха и с ремонти, които въобще не трябва да са там – да вземем за пример в Закона за акцизите и данъчните хранилища – без да дадат каквото и да било рационално пояснение.

За тази цел на Ананиев се разрешава да афишира, след предложение на основния държавен здравен контрольор, изключителна епидемиологична конюнктура . В подобен случай министърът ще има правото да постанова краткотрайни противоепидемични ограничения в обособени райони или на територията на цялата страна. Това на процедура значи, че изключителните ограничавания, които действаха до момента, могат да бъдат въвеждани и отсега нататък, макар че изключителното състояние ще бъде анулирано . Именно това породи подозрения, че новите пълномощия на здравния министър се сблъскват с конституцията.

На това акцентираха от опозицията. „ Дава се голяма власт в ръцете на министъра на опазването на здравето. Неслучайно в конституцията въвеждането на изключително състояние е в ръцете единствено на Народното събрание. Досега министърът можеше съгласно въведеното изключително състояние да лимитира правата на жителите. Сега министърът ще може да го прави по което и да е време напред в бъдещето ”, установи депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков.

От друга страна, по този метод министър председателят Бойко Борисов и сътрудниците му в кабинета бягат от отговорност. „ Това е едно решение с многопластови последствия върху доста области на живота в България. По никакъв метод не може Министерският съвет да избяга от своята отговорност, да я стовари върху един собствен министър и той да взима решенията, които ще въздействат на политическия, публичния и икономическия живот в България в дните, които ще последват изключителното състояние ”, посочи соцдепутатът Георги Михайлов.

Зад държавното управление застанаха „ Обединени патриоти ”, както и сякаш опозиционните Движение за права и свободи и „ Воля ”. От партията на Ахмед Доган обаче обявиха, че ще желаят промени сред първо и второ четене, защото в законопроекта изобщо не се изяснява по какви критерии управляващите ще вземат решение да разгласят или анулират изключителна епидемиологична конюнктура . Хората на Веселин Марешки пък оповестиха, че в законопроекта има „ откровени недомислици ”, само че без да обяснят какво имат поради.

ОТЧЕТНОСТ

Соцлидерът Корнелия Нинова разгласи, че левицата ще внесе предложение за основаване на краткотрайна анкетна комисия , която да установи по какъв начин се разходват средствата, заделени за овладяването на рецесията и последствията от нея , като за задачата изслушва министрите. Получената информация ще бъде обобщавана и оповестена, уточни Нинова. И настоя анкетата да бъде ръководена от представител на опозицията. Управляващите изслушаха настояването й безмълвно и без реакция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР