Въпреки че бързите кредити обикновено са с по-неизгодни условия, около

...
Въпреки че бързите кредити обикновено са с по-неизгодни условия, около
Коментари Харесай

Забавни спестовни предизвикателства за малки и големи


Въпреки че бързите заеми нормално са с по-неизгодни условия, към 25% от българите прибягват до тях за покупка на техника, ремонт на дома или отмора със фамилията. Отправяме ви едно предизвикателство – да започнете да спестявате още от първите дни на новата година, тъй че през 2024 година да не се постанова да теглите бързи заеми.

Планирате ли да създадете фонд „ бели пари за черни дни “? А може би желаете да спестите известна сума за празнична отмора или коледни дарове за цялото семейство? Каквато и да е вашата цел, тя е лесна за реализиране и то без да се постанова да се лишавате от нищо значително.

Спестовното предизвикателство е занимателен и учебен метод да работите за реализиране на вашите финансови цели. А ангажирането със икономисване на дребни суми също по този начин е отлична опция да покажете на вашите деца цената на парите.

Готови ли сте да започнете да спестявате? Нека разгледаме няколко разнообразни провокации, техните преимущества и по какъв начин да ги адаптирате, с цел да дават отговор на вашия бюджет и финансови потребности.

Предизвикателство „ 1 стотинка “

Това предизвикателство е способ за икономисване на пари в продължение на 365 дни. Целта е да увеличавате сумата, която спестявате, с 1 стотинка всеки ден от годината. Първия ден спестявате 1 стотинка, втория – 2, третия – 3 и така нататък В последния ден от годината сумата би трябвало да е повишена до 3,65 лв.. А сборът от всички тези по-малки суми прави 667,95 лв.. Една добра сума за коледни дарове и празнична вечеря, нали?

Най-добре е да започнете предизвикването през януари. Въпреки че сумата, която спестявате първоначално, е лесна за изчисление, предизвикването става по-трудно към края на годината. Този пестелив способ ще ви помогне да обръщате внимание на дребните неща, за които незабелязано харчите пари всеки ден. Освен това е превъзходен късмет да си създадете позитивни привички за възстановяване на цялостното ви финансово благоденствие.

 istock istock
Добра концепция е да употребявате таблица или да си отбелязвате сумите на календара, с цел да следите напредъка на спестяванията си. Слагайте парите си в спестовна касичка, с цел да виждате по какъв начин сумата нараства с всеки минал ден. Това ще ви стимулира да продължавате. А в случай че и вашият сътрудник прави същото, в края на годината ще сте двойно по-богати.

Предизвикателство за деца

Предизвикателството „ стотинка дневно “ може да бъде пригодено и за дребни деца. Детето би трябвало да заделя по 1 стотинка, спестявайки 3,65 лв. до края на годината. Тази алегорична сума е превъзходен метод да помогнете на малчуганите да схванат значимостта на парите.

Изберете стъклен буркан или транспарантна касичка, с цел да могат децата да следят по какъв начин спестяванията им порастват. По този метод подрастващите овреме ще развият положителни привички за икономисване.

Ако децата са по-големи, можете да ги стимулирате да икономисват по 10 стотинки всеки ден, с цел да доближат до 36,50 лв. в края на годината. Или пък по 1 лев дневно за 365 лв. в края на интервала. Може да помислите и за добавяне на възходяща рента, която да ги стимулира още повече.

Обратно предизвикателство „ 1 стотинка “

Предизвикателството има същата цел – в края на годината да имате 667,95 лв.. При него през първия ден на новата година би трябвало да пуснете в касичката 3,65 лв. и да намалявате сумата с по 1 стотинка всеки ден. Този способ може да се окаже по-лесен за вас, в случай че постоянно оставате без пари към коледните празници. Така ще отметнете най-трудната част и с времето спестяването ще става все по-лесно.

52-седмично предизвикателство

Искате ли на края на годината да имате спомагателни 1378 лв.? Всичко, от което се нуждаете, с цел да започнете, е 1 лев. Запознайте се 52-седмичното предизвикателство – елементарен проект, който ще ви помогне да превърнете относително дребни седмични спестявания през годината в огромна последна сума.

 istock istock
При 52-седмичното предизвикателство спестявате парична сума, която подхожда на седмицата, в която сте я икономисали. Започнете с 1 лев през първата седмица. През втората седмица спестете 2 лв.. Седмица номер 3 изисква 3 лв.. През последната седмица следва да спестите 52 лв. – и най-после ще имате общо 1378 лв..

26-седмично предизвикателство

Тази акомодация на 52-седмичното предизвикателство е идеална за хора, които получават възнаграждение на всеки две седмици. Крайният резултат от спестяването е същият – 1378 лв..

Идеята е да започнете от втората седмица и да спестите 3 лв. (1 лев от първата седмица и 2 лв. от втората седмица), а по-късно през четвъртата седмица ще спестите 7 лв. (от третата и четвъртата седмица). Това може да затрудни следенето, в случай че не си водите мемоари, само че ще ви помогне да разпределите спестяванията си.

Предизвикателство „ 1500 лв. “

Това предизвикателство е мъчно, само че и премията е огромна. С този способ ще спестите съвсем 1500 лв. (или по-точно 1456 лева). При него увеличавате сумата, която спестявате всеки ден за една седмица, и по-късно нулирате идната седмица.

И по този начин, в понеделник спестявате 1 лев, във вторник спестявате 2 лв., в сряда спестявате 3 лв. и по този начин нататък, до момента в който стигнете до неделя, когато спестявате 7 лв.. След това се връщате към 1 лв. в понеделник и повтаряте това всяка седмица. Имайте поради, че спестяването по 28 лв. на седмица е по-сериозен финансов ангажимент.

 istock istock
12-месечно предизвикателство

Месечното спестовно предизвикателство ви предизвиква да спестявате пари всеки месец. Идеята е да започнете с 10 лв. и последователно да увеличавате сумата всеки месец. Умножете месеца по 10, с цел да изчислите спестяванията, които би трябвало да заделите.

Така през януари ще спестите 10 лв., през февруари – 20 лв., през март – 30 лв. и така нататък Ако се придържате към предизвикването, вашите месечни спестявания в края на годината ще ви се отплатят със 780 лв..

Голямото предизвикателство „ 7000 лв. “

Последното предизвикателство, което ви предлагаме, е най-амбициозното от всички. За да го извършите по-лесно постижимо, можете да го извършите дружно със своя сътрудник – изключително добра концепция, в случай че спестявате дружно за ипотечен депозит, женитба, кола или друга огромна покупка.

Първият вид на това предизвикателство се основава на правилото „ 1 стотинка “, като при него спестявате с увеличаващи се 10 стотинки дневно, с цел да достигнете финалната сума от 6679,50 лв., с която да се поглезите уместно по празниците.

Вторият вид работи на същия принцип като 52-седмичното предизвикателство, само че при него увеличавате сумата, кратна на 5 лв. вместо на 1 лев. Така че първата седмица = 5 лв., втората седмица = 10 лв. и по този начин до седмица номер 52 = 260 лв. или общо 6890 лв. за годината.

Като опция, в случай че не сте в положение да заделяте толкоз огромни суми, можете да спестявате по 5 или по 10 лв. всяка седмица. С този способ ще съумеете да спестите надлежно 260 или 520 лв..

Е, с кое спестовно предизвикателство ще стартирате новата година?

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаКак да спестяваме париКак да спестяваме за бъдещето на детето си икономисване пари дарове бързи заеми предизвикателство .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР