Финансовата култура е комбинация от знания и умения, необходими за

...
Финансовата култура е комбинация от знания и умения, необходими за
Коментари Харесай

Финансовата култура прави младите хора успешни


Финансовата просвета е композиция от познания и умения, нужни за взимане на виновни и осведомени финансови решения. Тя е от жизненоважно значение за всеки младеж, който прави първите си стъпки в света на ръководството на личните си финанси.

Познаването на финансови концепции като икономисване, вложение, харчене и взимане на заеми е в основата на финансовата просветеност. В допълнение, разбирането на ръководството на заеми, построяването на активи и по какъв начин да намалите дълга и да избегнете измами са от решаващо значение за здравословния финансов живот.

Защо финансовата просветеност е толкоз значима?

Ниската финансова просвета заплашва както персоналното благополучие, по този начин и благосъстоянието на цялото общество. Без солидна финансова основа младежите са по-податливи на неизгодни заеми и скъпоструващи неточности при ръководството на задължения и разноски, които могат да доведат до финансови проблеми през целия живот.

Освен това ниската финансова просветеност може да докара до пропуснати благоприятни условия за създаване на благосъстояние и понижен достъп до висше обучение и образование за професионално развиване. Когато на младежите им липсват финансовите знания, от които се нуждаят, с цел да вземат осведомени решения, е по-вероятно те да попаднат в клопката на спиралата от беднотия и задължения.

Например, неприятните привички за харчене и взимане на заеми постоянно водят до ниски кредитни рейтинги, което способства за по-висока финансова неустановеност. Първата и най-важна инвестиция за всеки младеж е да влага в своята финансова просветеност, с цел да се радва на икономическа независимост и да води заслужен живот.

 istock istock
Ето няколко съвета към младежите, които желаят да подобрят финансовата си просвета:

1. Изучете основите на персоналните финанси: На първо място е значимо да разберете главните понятия и правила на персоналните финанси. Отделете време да изучите главните правила на бюджетиране, икономисване, вложение и ръководство на дълга. Това включва разбирането на термини като доходи, разноски, активи, пасиви и други. Съществуват най-различни онлайн запаси (уеб уеб сайтове, блогове, форуми), книги и курсове, които оферират скъпа информация за персоналните финанси и ще ви оказват помощ да се запознаете с основите.

2. Създайте бюджет и се придържайте към него: Съставянето на бюджет е главен детайл от ръководството на персоналните финанси. Определете своите доходи и разноски и се пробвайте да планирате рационално по какъв начин да разпределяте парите си. Запишете всички доходи и разноски, в това число съществени разноски за жилище, сметки, храна, превоз, занимания и така нататък При разпределението на парите е значимо да отделяте задоволително средства за икономисване.

3. Научете се да спестявате: Спестяването е основна част от финансовата непоклатимост. Използвайте автоматизирани преводи или създайте спестовна сметка с стеснен достъп, с цел да стимулирате спестовните си привички. Добре е да се научите да бъдете по-внимателни с дребните си ежедневни разходи, с цел да можете да заделите пари за непредвидени обстановки. Определете съответни цели за икономисване и се пробвайте да ги постигнете.

4. Определете цели и ги планирайте: Определете си финансови цели, като икономисване за пътешестване, обучение, женитба, личен дом или даже пенсия. Съставете проект за това по какъв начин да ги постигнете и се придържайте към него. Целите ви би трябвало да бъдат съответни, измерими, постижими, реалистични и свързани с избран период – или другояче казано SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant and Time-bound). Планирайте дейностите, които би трябвало да предприемете, с цел да постигнете всяка от вашите цели, и постоянно следете напредъка.

 istock istock
5. Инвестирайте в своето обучение: Инвестирането в образование и развиване е основно за възстановяване на вашата финансова просвета. Участвайте в семинари, курсове или уебинари, които ви оферират информация за финансово ръководство, вложения, налози и други тематики, свързани с финансите. Разбира се, тематиките би трябвало да са ви най-малко малко забавни, с цел да имате тласък да учите нови неща. Хубавото е, че има най-различни благоприятни условия за вложения, подобаващи за всеки.

6. Бъдете деликатни с кредитните карти и задълженията: Избягвайте ненужните финансови тежести и използвайте кредитните карти отговорно. Поддържайте добра кредитна история и се стремете да погасявате задълженията си в период. Управлението на кредитните карти и задълженията е основно за поддържане на финансова непоклатимост. Не се поддавайте на непотребни покупки, които ви карат да задлъжнявате.

7. Създайте фонд за „ черни дни “: Поддържайте ресурси за незабавни случаи, които да ви оказват помощ да посрещнете непредвидени разноски или финансови рецесии, без да нарушите бюджета си. Спешният фонд е паричен запас, който ви дава опцията елементарно да се справите с непредвидени обстановки като автомобилни поправки, медицински разноски или загуба на работа. Стремете се да имате ресурси, равняващи се на минимум три до шест месеца от вашите съществени разноски.

8. Следете своите финансови достижения и прогрес: Редовно преглеждайте своите финансови цели и напредъка по тях. Анализирайте разноските и приходите си, с цел да откриете спомагателни способи за оптимизация на вашето финансово състояние. Проследяването на бюджета, вложенията и спестяванията ще ви помогне да подобрите своята финансова просвета, с цел да подхождате отговорно към парите.

Самообучението и персоналната самодейност са от значително значение за възстановяване на финансовата просветеност. Използвайте наличните запаси, с цел да разширите знанията си и да откриете верните за вас способи да притегляте пари.

Внимателно ръководство на парите ви през днешния ден ще ви помогне да постигнете по-голяма финансова непоклатимост и триумф в бъдеще. А когато се чувствате несигурни в своите познания и преценка, не се колебайте да се обърнете към финансовите специалисти за помощ и съвет.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР