Ваня Григорова е голямата изненада на тези избори за кмет

...
Ваня Григорова е голямата изненада на тези избори за кмет
Коментари Харесай

Кандидатът за кмет на град София, Ваня Григорова: Недопустимо е да има толкова проблеми в София!

Ваня Григорова е огромната изненада на тези избори за кмет на София. Макар и късно влезнала в акцията, през днешния ден тя се сочи за един от претендентите с максимален късмет да стигне до втори тур. В петък, часове преди публицистичното привършване на този брой, излязоха най-новите социологически данни на организация " Естат ", съгласно които Григорова е втора с 20,6% директно след Васил Терзиев (27,8%) и преди Антон Хекимян (18,7%). Зад кандидатурата на Ваня Григорова седи Българска социалистическа партия и обединената левица.

Интервю на Зорница Веселинова/в-к „ Минаха години "

Идеята да се кандидатирате за кмет на София от Българска социалистическа партия ваша ли е, или някой ви предложи да участвате в борбата за поста, г-жо Григорова?

- Не се кандидатирам от Българска социалистическа партия, а от коалиция, включваща партии със обществена устременост и даже синдикалисти. Няма мощни синдикати, които не работят с леви обществени партии. Няма мощни леви партии, изгубили обществената си база - работещите. Имаше настоявания да се кандидатирам за кмет на София.

Първата среща, на която бях поканена, датира от края на април. Обсъждах тази покана с най-близките ми хора, с мои сътрудници и с президента на КТ " Подкрепа ", несъмнено. Реших, че би трябвало да проведа тази борба, защото виждаме какво се случва на национално равнище - безпринципни обединения, в тях частният интерес е водещият при взимане на национални решения.

Опасявам се, че Сглобката се пробва да постави ръка и на втория по величина бюджет в страната - този на София, с цел да може да овладее всички значими механизми и принадлежности за осъществяване на политика, която не е в полза на българските жители

- Бихте ли показали първото нещо, което ще извършите, в случай че станете кмет на столицата?

- Първото нещо ще е обзор на публичните услуги, които са поверени на частници. Вместо да са от изгода на софиянците, обезпечават облагите на малко на брой. Това е доста значимо, тъй като общинската стопанска система, маргинализирана в последно време, може да бъде по-силна.

Става дума за водоснабдяването и канализацията, топлофикацията, сметопочистването, обществените услуги - грижите за дребните деца, за лицата с увреждания, за възрастните хора. Това са основни браншове, които би трябвало да бъдат укрепени преди всичко. Особено внимание заслужава и общинската жилищна политика - към този момент 30 години няма такава.

Как ще се справите с " обичаната " на столичани " Топлофикация "? И със повишените сметки, направени по неразбираем метод? Дори най-кадърните математици не схващат техния логаритъм.

- Това ще бъде най-трудната задача. Понеже цената на парното зависи от цената на газа. " Топлофикация-София " би трябвало да се модернизира по този начин, че да стане по-ефективна. Би било добре всички нейни спомагателни функционалности да не се оставят на частни компании, тъй като това в допълнение оскъпява сметките.

Тези промени няма да създадат парното фрапантно по-евтино. Ако успеем да върнем доверието на столичани към " Топлофикация " - София, ще може абонатната й мрежа да се разшири. Защото централното топлоснабдяване е най-изгодно и е механизмът, който най-ефективно преборва енергийната беднотия. А с енергийната беднотия ще се сблъскаме челно, когато енергийният пазар бъде отворен, т.е., семействата ще бъдат оставени на свободния пазар.

И ще им се случи това, което се случи на българските компании. През последните години поредно се боря и упорствам - в това число в ролята си на синдикалист - да не се прави това за семействата, тъй като би било пагубно за тях.

Наскоро министър председателят Николай Денков отхвърли скорошното нарастване на цената на електрическата енергия, обаче планът на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката планува точно това.

- От януари 2024 година семействата би трябвало да чакат доста сериозен удар в случай че заложеното в този план се случи. И позицията на КЕВР е да се спре бързата либерализация на цените на електричеството, само че още през 2024-та се плануват стъпки в тази тенденция.

Именно заради това би трябвало да обърнем внимание на централното топлоснабдяване. Както загатнах, колкото по-всеобхватна е топлопреносната мрежа, толкоз по-ефективна е тя. " Топлофикация-София " би трябвало да минимизира разноските, натоварващи сметките.

Каква е обстановката при " Софийска вода "?

- Задължително би трябвало да се върне ръководството на водите в общински ръце. Известно е, че водата на София е гравитачна, т.е. имаме допустимо най-ниските разноски за доставката й. Необходимата за задачата инфраструктура е построена преди десетилетия. В момента частникът единствено я употребява. Направени са вложения, само че някои " кънтят " на кухо. Имаше да вземем за пример вложения, състоящи се в стартиране на класическа музика на водата, с цел да бъде тя по-благотворна. Това е еднократен разход, само че той демонстрира какъв брой неуместни инвестиции на средства се регистрират.

- Другите ви цели кои ще са? Какво бихте подхванали за възрастните софиянци?

- Другите цели са концесиите и обществени услуги, предоставени на неправителствени организации - те ще бъдат тествани. Приоритет ще е и обезпечаването тук-там за всички искащи в детските градини и яслите - настоящето ръководство на Столичната община се провали в тази общинска активност. Що се отнася до възрастните софиянци: знае се, че България и в частност София застаряват. Трябва да обърнем особено внимание на спомагателните домове за възрастни. Изключително мъчно е в тях да се откри място за човек над 60-те и то да е по джоба на българското домакинство. Пребиваването в такива домове е извънредно скъпо

- Социалният министър Иванка Шалапатова има намерение да прави нови обществени домове и да мести там хората от старите...

- Такава е политиката и във връзка с изоставените деца и децата с увреждания. Затварят се остарели домове за деца и възрастни с претенцията, че те ще бъдат настанени в нови, по-луксозни къщи и групите ще бъдат по-малобройни, с цел да им е покомфортно. Само че това, което следим, е, че се затварят остарели домове, само че не се отварят нови.

Трябваше да намеря място за доста стара жена, чиито близки не се грижеха за нея. В Агенцията за обществено подкрепяне ми споделиха, че тя ще бъде записана в доста дълъг лист и би трябвало да чакаме и да се молим някой да почине, с цел да може да бъде настанена. Тази жена имаше психични тежнения, трябваше да си взима хапчетата. Единственото, което съумях да направя, е да я закарам в психиатричната болница в Курило, с цел да я закрепят.

От Агенцията за обществено подкрепяне обясниха, че се затварят домовете с огромен потенциал за по 100-120 души и се отварят нови, най-много за по 10 души. Новите постоянно се ръководят от неправителствени организации. Столичаните, чакащи в дългия лист на Агенцията за обществено подкрепяне, нямат потребност от такава промяна. Един от целите ми ще бъде обезпечаването на домове за възрастни - общински приюти, където да бъдат обезпечени нужните грижи и почитание.

- Как ще се преборите с боклуците? Ще съумеете ли най-малко малко да ограничите замърсяването на софийския въздух?

- Трябва да спрем безконтролното презастрояване, тъй че така наречен зелени коридори фактически да извършват функционалностите, поради които са замислени, с цел да можем да дишаме чист въздух. София е ситуирана в долина. Ако не подсигуряваме действието на упоменатите коридори, планувани в проекта " Мусман " още през 1938 година, не можем да чакаме въздухът в столицата да е чист, даже в случай че въобще не го замърсяваме с печки, коли и други В разбор на Столичната община също се разказват зелените коридори. В този разбор се показва и нуждата частните терени да бъдат изкупени, с цел да не се застрояват, с цел да не бъдат подлагани локалните управляващи на напън да дават позволения за строителство - нещо, което и сега продължава. -

Най-вредни за здравето в сместа от нездравословни субстанции, която дишат столичани, са така наречен фини прахови частици. Ще съумеете ли да ги неутрализирате?

- При строителните обекти не се управлява разпръскването на прахта. Трябва да се намерения за по-често миене на софийските улици. Бюджетът за разчистване на столицата е голям, само че казусът е в организацията на сметосъбирането. То съвсем 100% бе отдадено на частни компании. Общинската компания за сметопочистване беше тежко маргинализирана. Тя се грижеше за почистването на три столични региона, след това й бяха отнети два от тях. Тя трябваше да се концентрира в обслужването на депото за боклуци в Богров. Но към момента не разполага с контракт за тази активност. По всяка възможност ще бъде оповестена социална поръчка, което значи отново частна компания. Т.е. функционалностите на общинската компания в допълнение ще бъдат лимитирани, вместо да бъде укрепена.

- Какво не бихте създали като кмет на София?

- Не бих трансферирала отговорността, която имам, на районните кметове. Всяка година към 50% от средствата на Столичната община, предопределени за вложения, не се усвояват, тъй като огромни планове се трансферират на районните кметове. Смятам, че когато в районните администрации липсва нужният административен потенциал, тогава огромната община е тази, която би трябвало да поеме отговорността да приготви плановете и да стартира вложенията в тях.

Средства има. Няма хора, които да ги усвоят А немалка част средствата, които се усвояват, не се усвояват дейно и по тази причина се стига до ремонт на ремонта на ремонта, на ремонта...

- С какъв екип бихте карали общинския трен? Ако станете кмет, ще има ли метла?

- Работата с метлата не е ефикасна. Когато някой се е потвърдил като експерт, няма причина да бъде махнат, би трябвало да се употребява неговият потенциал. Историята не стартира от нас.

За да има устойчива политика, дано се позоваваме на опита на хората, които могат да работят. В Столичната община има такива. Но всеки властник би трябвало да има хора до себе си, на които се доверява. В този смисъл: да, имам екип, тъй като политическата воля се прокарва през политически решения, които обаче са обезпечени експертно.

Източник: вестник Минаха години

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР