Външният министър Теодора Генчовска посети Битоля, за да се запознае

...
Външният министър Теодора Генчовска посети Битоля, за да се запознае
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: Палежът в Битоля е преднамерен и хладнокръвен

Външният министър Теодора Генчовска посети Битоля, с цел да се запознае с последствията от опожаряването на българския културен център в града. В събота българският културен център " Иван Михайлов " осъмна с опожарена входна врата. Центърът беше открит на 17 април в наличието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова.

" Веднага откакто научих по време на срещата ни с Буяр Османи за палежа на културния център, потеглих към Битоля. Срещнах се на място с шефа на полицията на Битоля. Благодаря за бързата реакция и на пожарната, и на полицията, на дежурния прокурор. Директорът на полицията се ангажира да се вложат всички старания за откриване на причинителя на това неприятно деяние и вандалски акт ", съобщи в неделя пред бТВ Теодора Генчовска, която е в Скопие.

" Очакванията ми са, че и правосъдната власт в Република Северна Македония ще си свърши работата. Успях да видя на записите на една от камерите един човек, който умерено идва с велосипед, смъква туба със запалителна течност и умерено излива течността пред вратата на дома. Това успокоение беше малко нарушено, защото огънят, който лумна, беше голям, той се уплаши, допускам, че индивидът има някакви пострадвания от този огън, може би той ще потърси здравна помощ. Човекът беше с маска ", описа Генчовска.

Личното ѝ мнение е, че вандалският акт е осъществен невъзмутимо, целеустремено и предумишлено.

" Това нямам доверие, че ще се отрази на връзките ни с РСМ. Не бих споделила, че има пожар в връзките ни с районен съд Македония. В момента връзките ни са естествени градивни, води се естествен работен разговор. Двата екипа работят задълбочено доста часове лишава, продължаваме, с цел да се опитаме да намерим решение на отворените въпроси в осъществяване на Договора за добросъседство ", разяснява външният ни министър.

Според нея пожарът е израз на речта на омразата. " Очакванията ни са РСМ и нейното държавно управление да има поредна всеобхватна политика за превъзмогване на говора на омразата ", акцентира Генчовска.

След откриването на културния център " Иван Михайлов " в Битоля преди месец имаше закани и апели в обществените мрежи за подпалване на клуба, е коментирал ръководителят на запаления клуб в РСМ Любчо Георгиевски, представен от БГНЕС.

" На камерите ясно се вижда, че пожарът не е инцидентен. Едно лице полива с бензин и пали вратата. Благодарение на бързата интервенция на пожарната, огънят е сподавен. До нас има жилищна постройка, зад нас има католическа черква и в случай че не беше сподавен пожарът, нещастието щеше да е по-голяма. Щетите за клуба не са доста обилни, само че това е директна офанзива против българите в Македония, не против културния център ", твърди Георгиевски.

В събота Министерство на външните работи връчи протестна нота на краткотрайно ръководещия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски във връзка осъщественото. Външно министерство чака управляващите на Република Северна Македония да подхващат решителни дейности за незабавното откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на палежа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР