Трябваше да влезем в еврозоната в началото на 2023 г.

...
Трябваше да влезем в еврозоната в началото на 2023 г.
Коментари Харесай

Никола Янков: Трябваше да влезем в еврозоната в началото на 2023 г. заедно с Хърватия

Трябваше да влезем в еврозоната при започване на 2023 година дружно с Хърватия. Това беше част от пътната ни карта, която беше утвърдена през 2018 година За страдание тогава първото служебно държавно управление с финансов министър Асен Василев отсрочи едностранно без причини участието ни. Имаше проблем с политическата воля. Сега отново е по този начин. България извърши критериите за еврозоната още през 2021 година Това сподели някогашният заместник-министър на стопанската система Никола Янков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

България е била подготвена за приемане в еврозоната още през 2021 година Тогава ГЕРБ също са имали опция да вкарат еврото, само че не го направиха, напомни той.

Проблем с инфлацията в България няма, безапелационен бе той. Затова тя не стои като спънка за приемането ни. „ Проблемът с инфлацията в България е като в Хърватия. Ние сме доста покрай осъществяване на критерия, въпрос на политически диалог. Няма никаква причина и никой в Европейската комисия, Еврогрупата или ЕЦБ, които са сътрудниците в този диалог, не е споделил, че България няма да бъде призната и не желаят да бъде призната на 1 януари 2025 година Ние не желаеме, ние си го вършим сами това ", счита той.

България е жертва на масирана хибридна акция, финансирана от Руската федерация, чиято цел е да спре евроинтеграционния път на България. „ Много хора бяха комплицирани от тази акция, те бяха наплашени. Играеше се със страховете на хората, че цените ще се удвоят. Има 20 страни членки на еврозоната и може да се види, че там няма драма. Цените в еврозоната са постоянни, като цяло са по-ниски от инфлацията в България, популацията е умерено, бизнесът е благополучен, стопанската система пораства, приходите - също ", изброи специалистът.

По тематики със стратегическо значение би трябвало да приказват специалистите, безапелационен бе той. Българското държавно управление през последните три години не е предписание акция за приемане на еврото. „ Това значи, че няма политическа воля в Българи яда се пази тази позиция на най-високо политическо равнище ", безапелационен бе Никола Янков.

Надценка на хляба до 15% по думите му е „ антисоциална и глупава " политика. „ Това ще докара до недостиг, разтрошаване на пазара в този сегмент и по-големи разноски за цялото общество. Ако въведем надзор във всяка една категория артикули, споделяме на частните производители, че не могат да печелят обикновено или някой би трябвало да покрива разликата от закрепената от страната цена и техния разход. Ако страната не поеме разликата сред закрепената цена и себестойността, плюс облагата на частните производители, те ще се изтеглят от този пазар и няма да имаме самун. И тогава ще се върнем в действителност през 1984 година, когато страната ще би трябвало да прави хлебозаводи и да обслужва популацията, изясни специалистът.

Необходимо е основаването на стратегии за субсидиране на най-бедните и нуждаещи се. „ Това са таргетирани стратегии с купони за храна да речем или ваучери за енергийни помощи, само че те работят на пазарна основа. Така в действителност разпределяте пари от богатите към бедните, а сега вършим тъкмо противоположното ", разяснява Никола Янков.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР