Външният министър на Словения Анже Логар заяви, че една от

...
Външният министър на Словения Анже Логар заяви, че една от
Коментари Харесай

Словения ще посредничи в спора между България и Северна Македония |

Външният министър на Словения Анже Логар съобщи, че една от първите му идни визити ще бъде в България поради ветото на страната ни за започване на договаряния със Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

Вчера Словения пое от Португалия шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз.

Анже Логар изрази вяра, че след изключителните парламентарни избори у нас ще бъде образувано държавно управление с огромно болшинство, тъй че да бъде работещо, в това число и по този въпрос. Той акцентира, че противоречивите въпроси би трябвало да се решат сред двете страни.

" Една от страните има своите запаси към Северна Македония. Това значи, че би трябвало да ги отстраняваме и да намерим решение, което ще удовлетвори страните членки и няма да затрудни процеса на договаряния, както и да отвори кутията на Пандора ", разяснява министърът.

Той напомни, че Северна Македония и Албания са изпълнили условията за започване на договаряния и по тази причина идната стъпка би трябвало да бъде започването на междуправителствена конференция с тях.

Преди по-малко от седмица България още веднъж удостовери, че продължава да държи на надеждни гаранции, че наши фундаментални ползи няма да бъдат нарушени. Трябва да се приключи практиката на потъпкване на правата на хората с българско съзнание в Северна Македония. Държим и на необратимост в цялостното и дейно осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

Според българското външно министерство страната ни е била принудена да отсрочи своята поддръжка за началото на договарянията за участие в Европейски Съюз на Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 година съвещание на Съвета „ Общи въпроси ". На същото съвещание България даде позитивна оценка за достиженията на Албания и сподели своето „ да " за приемане на преговорната й рамка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР