Външният министър на Израел обяви, че изтеглянето на САЩ от

...
Външният министър на Израел обяви, че изтеглянето на САЩ от
Коментари Харесай

Израел за изтеглянето на САЩ от Афганистан - правилен ход, лошо направен

Външният министър на Израел разгласи, че изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан било " евентуално вярното решение ", само че изпълнено по неправилен метод и въздействието му върху районната сигурност към момента не било ясно, осведоми " Франс прес ".

" Това не се случи по метода, по който трябваше да се случи ", означи Яир Лапид пред задгранични медии по време на конференция в Йерусалим.

" Вероятно това беше вярното решение, може би това не беше направено по верния метод ", посочи израелският първи посланик.

Лапид, центрист и основен състезател, който изкова осемпартийното съдружно държавно управление на Израел, което пое властта през юни, отговори на опасението, че изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан сочeло избледняването на американския интерес към по-широкия район.

Някои специалисти предизвестиха, че завладяването на Афганистан от талибаните предишния месец би могло да насърчи други твърдолинейни ислямистки групировки, в това число " Хамас ", които управляват Ивицата Газа.

" Хамас ", които се сражаваха в голям брой спорове с Израел, откогато завладя палестинския анклав през 2007 година, поздрави талибаните малко след завладяването на Кабул от ислямистите на 15 август.

Лапид сподели: " Не мисля, че Съединени американски щати се отдръпват от Близкия изток. Смятам, че би трябвало да изчакаме малко, преди да вършим заключения какво тъкмо ще последва от това. "

Лапид акцентира, че към момента не е допустимо " изцяло да се схванат всички последствия от този ход ", като се базира на въздействието върху Пакистан и " дългата граница, която (шиитски мюсюлмански) Иран в този момент има с радикална сунитска страна, ръководена от радикална сунитска организация ".

Талибаните отпразнуваха изтеглянето на Съединени американски щати, което завърши в понеделник, като огромна победа, откакто поеха контрола над Афганистан след дълъг и кръвопролитен протест, приключил с бързото раздробяване на държавните сили.

Американският президент Джо Байдън твърдо отбрани решението си да приключи траялата две десетилетия война, почнала след 11 септември, като " най-хубавото решение за Америка ", като настоя през вчерашния ден, че страната е била изправена пред два избора - " овакантяване или ескалация ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР