Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, съобщава БТА,

...
Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, съобщава БТА,
Коментари Харесай

Никос Кодзиас подаде оставка

Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки "Катимерини ". Поводът е вчерашното съвещание на гръцкото държавно управление, на което Кодзиас влезе в изострен конфликт с министъра на защитата поради това, че в прорез с държавната политика Панос Каменос е предложил сключването на балкански защитителен съюз като опция на Преспанското съглашение. На съвещанието Кодзиас е изискал от премиера да внесе законопроект за надзор над секретните бюджетни пера на министерството на националната защита (и на други министерства), както това е направено в министерството на външните работи.

В гръцкия щемпел още тази заран се появи непотвърдена информация, че Кодзиас е заплашил да подаде оставка, тъй като счита, че министър председателят Алексис Ципрас не го е подкрепил задоволително в разногласието му с Каменос. Сътрудници на Кодзиас са споделили пред "Катимерини ", че той е бил мощно обиден от нападките на Каменос, че е "човек на Сорос " и е "потънал в бюджетни средства ".

Никос Кодзиас е считан за един от архитектите на Преспанското съглашение сред Атина и Скопие от юни тази година, до момента в който Панос Каменос, водач на по-малкия сътрудник в гръцкото държавно управление - партията "Независими гърци ", е безапелационен съперник на съглашението и неведнъж е заявявал, че партията му няма да поддържа ратификацията му.

Миналата седмица във Вашингтон Каменос стартира концепцията връзките сред Атина и Скопие да бъдат уредени посредством основаването на балкански защитителен съюз с присъединяване на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен стадий и Сърбия. Според него този съюз би извършил геостратегическите цели на Преспанското съглашение, без да се постанова Гърция да прави компромис за името.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР