Външният министър на Гърция Никос Дендиас заяви, че „нео-османизмът не

...
Външният министър на Гърция Никос Дендиас заяви, че „нео-османизмът не
Коментари Харесай

Гръцкият външен министър: Нео-османизмът не може да бъде бъдещето на Западните Балкани

Външният министър на Гърция Никос Дендиас съобщи, че „ нео-османизмът не може да бъде бъдещето на Западните Балкани, “ цитира думите му гръцкият вестник Kathimerini.

Дендиас сподели това след среща с косовския му сътрудник Доника Гервала-Шварц в Атина и думите му се преглеждат като ясна отпратка към Турция и нейните старания да ускори нео-османските трендове в по-широкия район, за каквото загатват неотдавнашните визити на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Албания и Сърбия през последните дни.

Позовавайки се на връзките с Косово, Дендиас акцентира, че Атина желае да ускори връзките с Прищина, и цитира неотдавнашното решение за надграждане на офиса на Косово в гръцката столица в Служба по стопански и търговски въпроси.

Той също по този начин съобщи волята на Атина да свърже Западните Балкани с Трансадриатическия газопровод (TAP), сектор от Южния газов кулоар, като в същото време удостовери твърдия ангажимент на Гърция за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз.

Освен това той също по този начин изрази поддръжка за либерализирането на визовия режим за жителите на Косово, защото критериите, посочени в пътната карта, са изпълнени.

В същото време той означи „ изключително тревожното развиване в по-широкия район на Западните Балкани “.

По-конкретно той сподели, че Гърция и Европейски Съюз са загрижени за обстановката в Босна и Херцеговина, като добави, че „ възходът на национализма, дестабилизиращите трендове... наподобява още веднъж заплашват нашия район “.

Ситуацията в Западните Балкани ще бъде разисквана и при визитата на Дендиас в петък в Хърватия, където той ще се срещне с сътрудника си Гордан Гърлич-Радман.

Дендиас също ще посети Белград на 28 януари с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, с цел да взе участие във Висшия съвет за съдействие сред Сърбия и Гърция.

Гърция поддържа разговора Белград-Прищина, само че визитата идващия петък се преглежда като опция за обновяване на гръцко-сръбските връзки, които неотдавна бяха подложени на тестване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР