Външните министри от Европейския съюз изразиха силно безпокойство днес на

...
Външните министри от Европейския съюз изразиха силно безпокойство днес на
Коментари Харесай

ЕС обсъди обучението на африканските армии след поредния преврат в Африка

Външните министри от Европейския съюз показаха мощно безпокойствие през днешния ден на фона на възходящия брой военни преврати в Африка, до момента в който блокът приготвя наказания против хунтата в Нигер, която преди месец смъкна определеното държавно управление, предадоха Асошиейтес прес и Българска телеграфна агенция.

Вчера богатата на нефт страна Габон стана единадесетата страна в Централна или Западна Африка, в която през последните три години е осъществен боен прелом. Европейски Съюз, като се изключи Франция, не е обучавал габонските въоръжени сили, само че финансираше и обучаваше войските в Мали и Нигер.

Военното образование бе съсредоточено главно в нестабилния район Сахел, с цел да се бори с екстремизма и най-много с ислямистки групировки като " Ал Каида ". Много европейски страни са разтревожени, че неустойчивостта в Африка ще накара доста хора да напущат страните си, а 27-членният блок към този момент е колеблив по въпроса по какъв начин да се оправи с огромния брой мигранти, идващи на континента.

" Ясно е, че нещата не вървят добре, като се имат поради зачестилите военни преврати и наличието на " Вагнер " в Централноафриканската република, Мали и Буркина Фасо ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

" Трябва да преценим метода си към Африка поради случилото се ", съобщи ирландският министър на външните работи Михол Мартин.

Пред кореспонденти в Толедо, Испания, където се срещнаха външните министри от Европейски Съюз, Мартин сподели, че образованието и поддръжката на армиите в Африка, които по-късно могат да се извърнат против своите държавни управления, " съставляват доста сериозна алтернатива ".

Много министри побързаха да кажат, че Африка би трябвало да бъде мотор за справяне със личните си провокации. Според тях в Нигер е значимо да се поддържа западноафриканският блок ЕКОВАС. В срещата им участваха върховен чиновник на ЕКОВАС и нигерският външен министър в заточение.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни предизвести, че прибягването до мощ " би било злополучие ".

" Да имаме война в Нигер значи доста хора да изоставен страната, както в Судан ", съобщи Таяни и означи, че всяка " неустойчивост в Африка поражда риск от противозаконна миграция ". По думите му Русия също съставлява заплаха.

" Руснаците не стоят зад преврата в Нигер, само че ще употребяват обстановката и неустойчивостта за нова колонизация. Китай ще направи същото. Но сега руснаците са доста рискови, даже без " Вагнер ".

Междувременно военните, които направиха през вчерашния ден прелом в Габон, дадоха обещание през днешния ден да изпълнят всички вътрешни и интернационалните задължения на страната, съобщи Франс прес.

Представител на хунтата, който направи изказване по държавната телевизия, се обърна особено към задграничните кредитори и сътрудниците в региона на развиването.

Командващият Републиканската армия военачалник Брис Олиги Нгема, който нощес бе провъзгласен за " временен президент " на Габон, ще постави клетва в понеделник, 4 септември, пред Конституционния съд. Той ще сътвори последователно преходни институции, сподели още представителят на хунтата полковник Улрих Манфумби Манфумби.

Габонската съпротива от своя страна изиска от поелите властта военни да признаят успеха на нейният претендент на създадените в събота президентски избори Албер Ондо Оса. Централната изборна комисия разгласи за победител президента Али Бонго.

Вчера сутринта превратаджиите обаче оповестиха, че не признават формалните резултати.

Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз в това време се събра на изключително съвещание, с цел да разиска обстановката в Габон.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР