Вълните на несигурност, породени от макроикономическите и геополитическите сътресения в

...
Вълните на несигурност, породени от макроикономическите и геополитическите сътресения в
Коментари Харесай

Пазарът на недвижими имоти се готви за тежко тримесечие

Вълните на неустановеност, подбудени от макроикономическите и геополитическите разтърсвания в Европа, стартират да се отразяват на пазарите на търговски парцели, само че по данни от третото тримесечие ползата на вложителите остава мощен, както се вижда в най-новия отчет за финансовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), направен от Colliers.

През третото тримесечие в Германия, Франция, Италия и Испания се следят огромни капиталови размери, без значение че централните банки покачват лихвените проценти в изискванията на двуцифрена инфлация в Европа.

Въпреки това, специалистите показват нерешителност, заявявайки, че макроикономическата картина не може да бъде подценена и евентуално ще окаже напън върху интензивността и ценообразуването през идващите месеци. " Дните на рентабилност от над 2% може би са отминали ", декларира Люк Доусън, ръководещ шеф трансгранични финансови пазари в Colliers ЕМЕА, " По-високите лихвени проценти водят до преоценка на активите и надлежно доходността се усилва (стойността на парцелите се понижава). "

Един от огромните пазари, който отбелязва внезапно закъснение, е Обединеното кралство, където капиталовите размери понижават на половина сред второто и третото тримесечие на фона на новите политически разтърсвания. " Четвъртото тримесечие може да даде по-ясна индикация за траекторията на пазара в Обединеното кралство ", сподели Ричард Дайвъл, шеф трансгранични финансови пазари. " Въпреки това в Обединеното кралство и в по-широк проект в ЕМЕА относителната прелест на недвижимите парцели ще поддържа пазара и продължаващата капиталова интензивност, изключително във връзка с първокласните активи в огромните градове. "

Обединеното кралство регистрира внезапно закъснение на тримесечния напредък

Обемът на вложенията на имотния пазар в Обединеното кралство понижава на половина сред второто и третото тримесечие - от над 16 милиарда паунда на 8 милиарда паунда, като спадът се отразява на всички браншове. Намаляващите цени забавят темпа на покупко-продажбите, защото вложителите имат потребност от време, с цел да осмислят последствията от повишението на лихвените проценти, политическите разтърсвания и задържането на икономическия напредък.
 istock istock
Франция отбелязва интензивно трето тримесечие

Продажбата за 640 млн. евро на суперлуксозната постройка 160 Champs Elysées в центъра на Париж е единствено една част от капиталовите транзакции, които възлизат на 7,4 милиарда евро през тримесечието. Общата им стойност е повишена с 34% от началото на годината до 19,7 милиарда евро. Въпреки че вложенията в района на Париж съставляват към една четвърт от общата сума, той никога не е единственият с огромен принос към общия размер, защото браншове като логистиката се показват добре в народен мащаб. Независимо от това, както и на всички места другаде, повишението на доходността на облигациите и разноските по дълга ускоряват несигурността на пазара през четвъртото тримесечие.

Наемите в Лондон се покачиха рекордно

Испания записва мегасделка

Успешната първа половина на годината за испанските вложения в недвижими парцели продължава и през третото тримесечие, като размерът на транзакциите доближава 4,75 милиарда евро. Това число се дължи на една огромна договорка - придобиване на 42 студентски жилища от PGGM на стойност 900 млн. евро. Ако се абстрахираме от главните числа, високата инфлация, възходящите цени на силата и финансовите разноски евентуално ще се отразят сензитивно на спестяванията и потреблението на семействата, което ще окаже отрицателен резултат върху жилищния пазар. 

Изоставане на капиталовите размери в ЦИЕ

Централна и Източна Европа също демонстрира признаци на неустановеност. Инвестиционните размери в Полша спадат с 10% по отношение на еквивалентното тримесечие на 2021 година, а пазарната интензивност в Чехия остава минимална, макар че Румъния отбелязва растеж и чака мощно четвърто тримесечие.
 istock istock
Германия регистрира огромни покупко-продажби

Общият размер на покупко-продажбите в Германия, възлизащ на 13,1 милиарда евро, се усилва с към 27% по отношение на предходното тримесечие, а през първите девет месеца на годината - с към 8% по отношение на същия интервал на 2021 година Цифрите се дължат на огромните покупко-продажби в диапазона > 250 млн. евро, като необикновен интерес съставляват постройките, които дават отговор на стандартите за стабилно строителство. Въпреки това Colliers записва смяна на пазара, който от ден на ден бива доминиран от купувачите със стягането на по-широката икономическа картина.

Пазарът в Нидерландия се разгорещява поради своя статут на “убежище “

Ключовите нидерландски недвижими парцели от дълго време са със статут на „ леговище “. Резултатите от третото тримесечие демонстрират, че това продължава да бъде реалност, а ползата към тях е огромен. Colliers чака тази наклонност да способства за растежа на капиталовите размери през тази година, а плануваното през 2023 година нарастване на налога върху прехвърлянето на благосъстоятелност върху парцел да бъде спомагателен тласък за това.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР