Вълната от имигранти към богатите страни засилва натиска за повишаване

...
Вълната от имигранти към богатите страни засилва натиска за повишаване
Коментари Харесай

Ето защо няма да поевтинеят жилищата

Вълната от имигранти към богатите страни ускорява натиска за повишение на цените на жилищата, като притиска наематели и купувачи на жилища и затруднява централните банки в напъните им за усмиряване на инфлацията, написа Wall Street Journal, представен от Investor.bg.

От Европа до Азия и Северна Америка рекорден брой хора пресичат граници, привлечени от затегнатите трудови пазари и смекчаването на разпоредбите за пътешестване след Коронавирус. Мнозина се озовават в градове, където предлагането на жилища е нищожно.

Това тласка нагоре наемите и не разрешава на цените на жилищата да намалеят толкоз, колкото се очакваше, макар повишените разноски за обслужване на заемите, изключително в Европа, Канада и Австралия.

В Канада, която е приела рекордните 437 хиляди мигранти предходната година, цените на парцелите още веднъж са почнали да порастват през февруари след 10 следващи месеца на спадове.

Във Великобритания годишната инфлация при наемите през май доближи най-високото си равнище от началото на воденето на статистика през 2016 година и се форсира в 20 от последните 21 месеца.

В САЩ ръстът на наемите се забавя, само че цените на жилищата още веднъж започнаха да порастват, откакто понижиха през предходната година. Средните продажни цени на съществуващите жилища доближиха дъно от 361 200 $ през януари и са нараствали във всички месеци по-късно, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели, въпреки че те към момента са по-ниски на годишна база. Наемите и цените на жилищата не престават да бъдат мотор на инфлацията в Съединени американски щати, като съставляват 70% от покачването на потребителските цени с 0,2% през юни.

Много фактори, в това число незадоволителните вложения в предлагането на нови жилища и нежеланието на някои притежатели да продават, оказват помощ за задържането на високите цени на жилищата в Съединени американски щати. Въпреки това някои икономисти настояват, че идването на толкоз доста легални и незаконни имигранти също е част от уравнението. Населението в Съединени американски щати е повишено с 1,26 млн. души предходната година, най-бързия ритъм от 2019 година насам, като съвсем целият растеж – един милион души, е пристигнал от имигрантите.

Неотдавнашен отчет на Goldman Sachs сподели, че имиграцията е основна причина цените на жилищата в огромните стопански системи да демонстрират признаци на задържане на по-високи равнища от упованията след спадовете, подбудени от повишението на лихвите.

„ Възстановяването на имиграцията след пандемията наподобява поддържа растежа на популацията и затова усилва търсенето на жилища и лимитира спада на цените “, разясняват икономистите Джоузеф Бригс и Джовани Пиердоменико. Цените означиха мощен растеж в Австралия и Канада, където имиграцията и растежът на популацията се възвръщат най-силно, допълват те.

За притежателите на парцели поддръжката от имиграцията е добра вест, защото лимитира негативите от забавянето на икономическия напредък. Рязък спад на цените на жилищата, който към момента е вероятен, в случай че лихвите не престават да порастват, ще бъде дестабилизиращ за международната стопанска система.

Но за доста хора запазването на високите цени на жилищата ускорява разочарованието им, изключително когато толкоз доста други разноски порастват.

Тъй като цените на жилищата, изключително наемите, са значима част от индикаторите за инфлацията на централните банки, настойчиво високите ѝ равнища се прибавят към причините за продължаващо повишение на лихвите.

Централните банки в Австралия и Канада изненадаха вложителите с повдигане на лихвите през последно време.

Още към пет милиона души повече са се открили в богати страни предходната година, в сравнение с са ги напуснали, заяви WSJ наскоро. Това е растеж с 80% по отношение на равнищата преди пандемията. Германия, Канада, Япония и други страни пренаписват разпоредбите за имиграцията, с цел да привлекат повече хора, които да запълнят дефицита на квалифицирани фрагменти.

Икономисти смятат, че към 85% от мигрантите са станали наематели, откакто са пристигнали в дадена страна, а това значи, че натискът, който те упражняват върху цените на жилищата, е най-силен на наемния пазар, макар че някои в последна сметка и купуват жилища.

В Австралия, чиито граници значително бяха затворени по време на пандемията, към 400 хиляди души повече са пристигнали през 12-те месеца до юни, в сравнение с са напуснали, сочат публични данни. Това е два пъти повече по отношение на междинното равнище преди пандемията. Официални представители чакат още 315 хиляди имигранти в 12-те месеца до юни 2024 година в страна с близо 26 млн. души население.

Притокът накара ръководителят на Австралийската централна банка Филип Лоу да изрази през май паниката си от инфлацията, до момента в който мигрантите търсят място за живеене.

Средните наеми в огромните градове в Австралия са нарастнали с 11,5% в 12-те месеца до юни и са с над 25% над равнищата преди пандемията, сочат данни на компанията за имотни разбори CoreLogic. През последно време цените на жилищата още веднъж започнаха да порастват на месечна база, откакто понижиха с 9,1% през седемте месеца до февруари.

„ Населението набъбна с 2% тази година. Имаме ли 2% повече жилища? Не “, сподели Лоу.

Австралийски брокери на недвижими парцели оповестяват за опашки при огледи напоследък, които били толкоз дълги, че доста бъдещи наематели се отказвали още преди да влязат. Те чакат нов растеж на търсенето на парцели с идването на задгранични студенти след края на академичната година в Северното полукълбо.

Някои притежатели на парцели покачват наемите, с цел да си върнат парите, които изгубиха в разгара на пандемията, когато някои наематели стопираха да заплащат наем, договаряха по-ниски наеми или се местеха в по-евтини жилища. Други се пробват да изплатят жилищните си заеми, разноските по които нарастват.

Много икономисти чакаха цените на жилищата в Австралия да намалеят с 20%, когато Австралийската централна банка стартира програмата си за нападателно повишение на лихвите през май 2022 година

Вместо това в Сидни, град, в който идват доста мигранти, цените на жилищата са се повишили с 6,7% по отношение на дъното през последно време, което е еднакво на нарастване с 45 хиляди $ на междинните цени на жилищата.

Средните цени на домовете в Сидни евентуално ще набъбнат с 6% до 9% през 12-те месеца до юни 2024 година, защото по-малко хора афишират дома си за продажба, а популацията на града пораства, смята австралийската имотна компания Domain. Тя предвижда, че на национално равнище миграцията ще стане причина за търсенето на 300 хиляди жилища повече.

Допълнителният напън от миграцията върху предлагането на жилища може да накара централната банка, която увеличи лихвата с четири процентни пункта от май 2022 година насам до най-високото ѝ равнище от 11 години, да продължи с покачванията.

В Германия наемите също нарастват на фона на увеличената миграция и бавното строителство. Приток от над 1,1 млн. бежанци поради войната в Украйна е оказал помощ чистата миграция да доближи рекордните 1,5 млн. души през 2022 година, до момента в който страната е построила под 75% от новите 400 хиляди жилището, към които държавното управление се прицелва, с цел да отговори на дефицита на домове.

Годишният растеж на наемите в Германия се увеличи през първото тримесечие на 2023 година, като тримесечното повишаване доближи рекордни равнища в Берлин и Щутгарт, сочат данни на платформата за парцели ImmoScout24. Ръстовете на наемите в седемте най-големи града в страната тласкат доста бъдещи наематели към покрайнините им.

Много икономисти настояват, че най-хубавият отговор е по-голямо строителство. Във Великобритания предлагането на нови жилища доближи връх през 2020 година, само че от този момент не може да отговори на задачата на държавното управление за 300 хиляди нови домове на година, частично поради нарушаванията, свързани с пандемията.

През май австралийското държавно управление заяви, че скоро ще вкара данъчни облекчения, с цел да увеличи предлагането на жилища чартърен, като в това време усили помощите за заплащане на наемите за групи с ниски приходи.

Но строителството може да отнеме години, частично поради строгите градоустрийствени регулации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР