Вълната на COVID-19 сега е силна, като всяка друга. Сегашният

...
Вълната на COVID-19 сега е силна, като всяка друга. Сегашният
Коментари Харесай

Кацаров: България загуби много животи заради лошата ситуация в здравеопазването, която Борисов остави

Вълната на COVID-19 в този момент е мощна, като всяка друга. Сегашният вид се господства от Делта, който по-лесно се популяризира. Има доста наранени деца. Смъртността, обаче е по-ниска. Това разгласи служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

По думите му повода за това България да загуби толкоз доста животи се дължи на неприятната обстановка в здравната система, която Бойко Борисов е оставил след ръководството си.

Министър Кацаров добави, че в здравната система има тежки диспропорции. „ На второ място са ниските равнища на имунизацията. През последните няколко месеци ние успяхме да създадем по-добра организация и ред, няма безпорядък и суматоха. Мерките, които се постановат са планувани още през лятото в Националния проект за справяне с пандемията. Той бе признат след необятно разискване в експертния съвет “, акцентира здравният министър.

„ Не желая да предвиждам какъв ще е ходът на пандемията, това не е работа на политиците, а на специалистите. Действаме, както и до момента, не както Бойко Борисов, който излизаше през нощта и обявяваше нещо, спираше имунизации и така нататък – в този момент това няма да го вършим “, увери той.

„ Трета доза на имунизацията против Коронавирус може да се слага 28 дни след втора доза, както и на хората с влошен имунен недостиг “, изясни министър Стойчо Кацаров.

„ По данните, с които разполагаме, досега има имунизирани към 8 000 деца с имунизацията на „ Пфайзер “. Има приети в болница деца, които не са в тежко положение “, успокои той.

„ Карантината е 10 дни, за всички имали контакт с възпален от COVID-19. Огромната част от учебните заведения са в присъствена форма на образование “, обясни здравният министър във връзка със обстановката в учебните заведения.

„ Възможно е да има проблеми с отпущането на безплатнителекарства на заболели с Коронавирус. За първи път създадохме тази опция, болните с COVID-19 да имат опция да получат медикаменти в COVID-зоните. Тези центрове занапред ще изиграят своята роля. Имаме близо 100 COVID-зони в страната. Това ще помогне доста даже на самата извънболнична помощ, тъй като ще раздели потоците. Ще бъде облекчена и болничната помощ “, уверен е министърът на опазването на здравето.

Стойчо Каяцаров разяснява и проблема с подправените COVID-сертификати.

„ Много ми е мъчно да кажа какъв е мащабът на това събитие. Според мен е изолирано събитие, мащабът не е толкоз огромен. Надявам се прокуратурата да ги разкрие и да има осъдени. Продължава високата смъртност от вируса да е при възрастните хора. Затова приканвам: „ Ваксинирайте се “, приключи той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР