Вълна от законопроекти още в първия работен ден на парламента.

...
Вълна от законопроекти още в първия работен ден на парламента.
Коментари Харесай

Надпреварата със законопроекти в парламента започна

Вълна от законопроекти още в първия работен ден на Народното събрание. Част от тях касаят закриване на спецсъдилищата, преизчисление на пенсии, компенсации. Вносителите на първите оферти са " Българска социалистическа партия за България ", " Изправи се БГ!Ние идваме! " и " Демократична България ".

Приемни фамилии за възрастни хора

" Българска социалистическа партия за България " внесе Законопроект за възрастните хора. Сред акцентите в него е основаване на Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, гарантиране на достъпа им до здравни услуги, обществена поддръжка, продължение на дейния живот и други Както в предходния парламент, групата още веднъж предлага да бъде въведена опцията за приемни фамилии за възрастните хора. " В приемно семейство, по тяхно искане, могат да бъдат настанявани възрастни хора, чиито деца, внуци и родственици по съребрена линия, до втора степен в това число, са умряли или в неопределеност ", записано е в законопроекта.

Безплатни детски градини

" Българска социалистическа партия за България " внася и Законопроект за изменение на Закона за локалните налози и такси. Вносителите смятат, че безплатните ясли и детски градини би трябвало да бъдат държавна политика. " Кризата с COVID-19 остави доста младежи без непрекъснати приходи. Ако те не могат да заплащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се обаян кръг, в който пострадали са младите родители " - това е измежду претекстовете.

Според " Българска социалистическа партия за България " безплатните ясли и детски градини са един от методите за стимулиране и на раждаемостта. Според вносителите на общинските бюджети ще коства към 40 милиона лв., с цел да се подсигурява достъпът до детски заведения на деца от всички обществени групи.

Преизчисляване на пенсиите
 Димитър Ганев: Ако Има Такъв Народ предложи кабинет, ще бъде гласуван Димитър Ганев: Ако Има Такъв Народ предложи кабинет, ще бъде гласуван
" Ако " ИТН " (ИТН) предложи кабинет, той ще бъде гласуван ", Тази прогноза направи пред БНР социологът и политолог Димитър Гане...

" Българска социалистическа партия за България " внася и Законопроект за допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, който касае преизчисляването на пенсиите. Според вносителите първото, което би трябвало да се направи е преизчисляването на старите пенсии, като главен принцип в обезпечаването би трябвало да е равнопоставеността и солидарността на обезпечените.

От " Изправи се БГ!Ние идваме! " внасят законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, който цели да сътвори баланс сред пенсиите на хората, които са се пенсионирали преди 2018 година и тези по-късно. " Чрез него ще се усилват пенсиите на към 7%% от българските пенсионери, като в това време се понижават диспропорциите в размера на пенсиите поради огромните разлики в междинния застрахователен приход през годините ", написа в претекстовете.

10 работни заплати за второ и трето дете

Друг законопроект на " Българска социалистическа партия за България " е този за изменение и допълнение на Закона за фамилните помощи и деца. В него е записано, че размерът на помощ за второ и трети дете на родители, обезпечени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10 кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Предлага се още помощите за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за 1 клас, както е в този момент, само че и за децата от втори, трети и четвърти клас.

Обезщетението за развъждане на дете
 Георги Марков: Това Народно заседание е обречено Георги Марков: Това Народно заседание е обречено
" Това Народно заседание е обречено. България е обречена на политически безпорядък, безвремие, на политическа и институционална рецесия, която ще...

Петото предложение на социалистите е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване. С него се цели обвързване на размера на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. " За 2021 година плануваното обезщетение е 380 лева Последно 2014 година компенсацията беше изравнено с размера на минималната работна заплата. При минимална работна заплата за 2021 година от 650 лева, всеки месец от обезпечените майки се лишават 270 лева ", аргументират се вносителите.

Контрол на правосъдния министър върху Бюрото за отбрана

От " Изправи се БГ!Ние идваме! " внесоха план на Закон за изменение и допълнение на Закона за предпазените на лица, застрашени по отношение на наказателното произвеждане. В претекстовете е записано, че прехвърлянето на бюрото за отбрана към основния прокурор е довело до смяна на главната му активност при отбрана на лица по отношение на наказателни производства до отбрана на само на основния прокурор, изчерпвайки активността си само с неговата защита.

" Нещо повече, сътвори се паравоенна организация, директно подчинена само на основния прокурор ", аргументират се вносителите. Така в законопроекта се урежда възобновяване контрола върху бюрото от министъра на правораздаването.

" Прекратяване на практиката за взимане на решения за само и еднолично от основния прокурор, разходване на големи средства за персоналната му защита и осъществяване на дублиращи дейности, осъществявани по занимание от Министерство на вътрешните работи и ГДИН, само че превръщащи бюрото в паравоенна, безконтролна конструкция, изпълняваща незаконосъобразни разпоредби на основния прокурор в прорез с демократичните правила ", споделят още в претекстовете си вносителите. Според изчисленията им ще бъдат понижени фрапантно разноските за превоз и защита.
 ГЕРБ и ИТН бойкотираха общата фотография пред Народното събрание ГЕРБ и " ИТН " бойкотираха общата фотография пред Народното събрание
С обща фотография пред постройката на Народното събрание приключи първото съвещание на 46-ото Народно заседание. Парламентарните групи на " Има подобен нар...

Закриване на профилираните съдилища и профилираните прокуратури

От Демократична България пък внасят план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. С него се цели да се основат гаранции за самостоятелност от политическо въздействие при практикуване на пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет при избора на ръководител на Върховния касационен съд и на ръководител на Върховния административен съд, както и при реализиране на кадровите пълномощия на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

Със законопроекта се предлага и закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния спецсъд и съответните им профилирани прокуратури.

За закриването на профилираните съдилища и прокуратури, вносителите се аргументират, че за 10-годишния период на своето деяние, те не са постигнали заложените със основаването им цели. " През целия интервал на тяхното действие общественото усещане е преобладаващо отрицателно, като се възприемат не като самостоятелни органи, а като инструмент на " изключително правораздаване ", което извършва политически стимулирани поръчки ", се споделя още в претекстовете.

В законопроекта се планува и ограничение на функционалностите на прокуратурата отвън наказателното произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР