Важното в промените и много същественото за профилактичните прегледи не

...
Важното в промените и много същественото за профилактичните прегледи не
Коментари Харесай

Личните лекари ще издават направление за ЯМР

Важното в измененията и доста значителното за профилактичните прегледи не е единствено профилактиката, а опцията да се усили достъпът до Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за откриването на по-тежките болести в ранен етап. Това разяснява доктор Гергана Николова от БЛС.

Тя напомни, че до момента пациентът се изпращаше при експерт, той написа молба до НЗОК, утвърждават, връщат и тогава се назначава образното проучване. Понякога се е налагало да бъдат приети в болница пациенти, с цел да се направи това проучване.

Всички промени и допълнения за проучвания и профилактични прегледи ще влязат в анекс към рамковия контракт на Касата и БЛС. Д-р Николова и нейни сътрудници са получили мандат от Събора на БЛС да подпишат този анекс, само че " още нямаме дата ": " Гарант е министърът на опазването на здравето ".

" Сега получихме зелена светлина и експертите в доболничната помощ да могат да назначават ЯМР,  без да се прави това питане. Преди пациентите чакаха по 3-4 седмици да получат въпросното направление. Смятам това за доста огромна стъпка напред за изнасяне на дейностите от болничната в доболничната помощ. Защото преди се постановяваше пациентите да се хоспитализират за това проучване ", изясни доктор Николова, представена от.

Тя прикани пациентите да правят всяка година профилактичните си прегледи.

Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да вършат ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск - всяка година, в този момент към този момент и дамите над 69 имат право на профилактичен обзор един път на 3 години. " Това е сериозна крачка напред към скрининга на рака на гърдата ", оцени доктор Николова.

Тя подсети, че към този момент на всеки 5 години към " годишните профилактични прегледи " ще се организира проучване за хепатит Б и С, " инфекции, които имат съществени последствия и водят до чернодробни затруднения, цироза и чернодробна непълнота ". Това проучване ще се прави от 40-годишна възраст и през 5 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР