Важно е да се обърне внимание, на факта, че КЗК

...
Важно е да се обърне внимание, на факта, че КЗК
Коментари Харесай

Най-скъпото прилагателно според КЗК носи глоба от 1,5 млн за „Олинеза Премиум”

Важно е да се обърне внимание, на обстоятелството, че Комисия за защита на конкуренцията не е трансформирала решението си, а е изпълнила СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ на Върховен административен съд 5-членен състав, което е наложително за Комисия за защита на конкуренцията и което е НЕОБЖАЛВАЕМО.

Комисията за защита на конкуренцията санкции с 1 479 040 лева „ Олинеза Премиум “ ООД за пусканато на пазара на артикул с подвеждащо название – „ домашна майонеза “. Жалбата е подадена още през 2017 година от компания „ Консул “ ООД, която създава майонеза „ Краси “.

Състав на Комисия за защита на конкуренцията, разгледал случая, намира, че е налице нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, тъй като даже и да не позволяват, че въпросната майонеза е приготвена в домашни условия, потребителите биха очаквали тя да е приготвена с артикули, употребявани вкъщи, а продуктът съдържа яйчен прахуляк. „ Нито е всекидневно, нито е толкоз налично, потребителите да употребяват яйчен прахуляк при подготвяне на домашна храна у дома.

Такъв артикул не се предлага свободно в магазинната мрежа и няма процедура за потреблението му в домашни условия. Поради изложеното, като е наричан един артикул като домакински, даже и да допуска, че не е направен в домашни условия, потребителят има очакване, същият да бъде подготвен със съставките, с които би бил подготвен в домашни условия, още повече поради изобразеното на етикета на продукта яйце, а не яйчен прахуляк.

Не би могло да се одобри и че наименованието на процесния артикул не основава преимущество за производителя му пред производителите на други майонези, които не са именувани „ домашни “, само че съдържат същите съставки.

Не може да се чака от потребителя, че пазарувайки в магазинната мрежа, би се срещнал със съставките на всички сходни артикули и би открил идентичния им състав, само че все пак би избрал тъкмо продукта, носещ означението „ домакински “ или пък осведомено, би избрал различен артикул по някакви разнообразни съображения “, е записано с претекстовете към решението за налагането на санкцията.

От „ Олинеза “ са спрели производството на продукта „ домашна майонеза “ още през октомври 2018 година Въпреки това нарушаването е реалност и глобата е 4% от чистите доходи от продажби на сдружението за 2019 г.Според „ Олинеза Премиум”.

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд, само че мнение на способени по тематиката адвокати споделя, че на процедура Решението на Комисия за защита на конкуренцията не може да бъде обжалвано по същество-например размера на наложената глоба. Могат да бъде обект на обжалване нарушение на процесните правила, като да вземем за пример да е нарушено правото на отбрана в процеса пред Комисия за защита на конкуренцията, в който развой е наложена упоменатата глоба.

Тази опция е много спорна, само че духът на Административнопроцесуален кодекс е такъв- административният акт би трябвало да може да се апелира. Важно е да се обърне внимание, на обстоятелството, че Комисия за защита на конкуренцията не е трансформирала решението си, а е изпълнила СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ на Върховен административен съд 5-членен състав, което е наложително за Комисия за защита на конкуренцията и което е НЕОБЖАЛВАЕМО.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР