Важни решения очакват депутатите на пленарното заседание днес, 3 септември,

...
Важни решения очакват депутатите на пленарното заседание днес, 3 септември,
Коментари Харесай

Парламентът на 3 септември: Гласувания за Велико народно събрание, оставки и машинно гласуване

Важни решения чакат депутатите на пленарното съвещание през днешния ден, 3 септември, съобщи БГНЕС.
Официално се чака дали ще бъдат оповестени най-малко 120 подписа в поддръжка на плана за нова конституция на ГЕРБ и отваряне на процедура за спор за привикване на Велико национално заседание. Късно следобяд през вчерашния ден, че са постигнали единодушие и би трябвало да са обезпечени 120 подписа.
 Дариткова: Готови сме да подадем оставка, откакто посочим път, по който да се развива България Дариткова: Готови сме да подадем оставка, откакто посочим път, по който да се развива България
“Тази война с президента не я започнахме ние. Тя стартира още при започване на годината, когато президентът смъкна доверието си от пра...
Работният ден националните избраници ще започва с спор по следващите промени в Изборния кодекс, свързани с, каквото би трябвало да се организира на идващите избори, когато и да са те. Законопроектите са два – на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а новите текстове ще бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала.
Управляващите от ГЕРБ оферират да има най-малко едно устройство в секциите с над 300 гласоподаватели, само че всеки самичък да избира по какъв начин да упражни правото си на глас – на машина или с хартиена бюлетина. Управляващите оферират още в кодекса да бъде написана и специфична глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико национално заседание – 200 депутати да се избират съразмерно, а останалите 200 мажоритарно.
Отговорността за проведеното машинно гласоподаване пък ръководещите трансферират напълно на ЦИК, против което преди няколко дни възрази ръководителят на изборната комисия Стефка Стоева, която подаде оставка. Макар и официално да подава персонални претекстове за напускането на поста, стана ясно, че тя е упорства закупуването на машините да се извърши от страната, в лицето на изпълнителната власт.
Оттеглянето на Стефка Стоева от поста също би трябвало да бъде официално утвърдено от депутатите в пленарната зала, като към момента няма импортирана кандидатура за неин правоприемник. По предписание нейните функционалности би следвало да се поемат от един от заместниците ѝ.
 Речта на президента пред Народното събрание за ръководството на Борисов Речта на президента пред Народното събрание за ръководството на Борисов
Уважаема г-жо ръководител на Народното събрание, Уважаема г-жо вицепрезидент, Уважаеми народни представители, Дами и господа, предст...
В рамките на съвещание депутатите би трябвало да гласоподават и оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който се отдръпна от поста на 26 август, без да разгласи претекстове за това. Предложението на ръководещите е той да бъде завещан на поста от досегашния му заместител и някогашен областен арбитър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР