„Важна е модернизацията на техниката, закупуването на нова, но какво

...
„Важна е модернизацията на техниката, закупуването на нова, но какво
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Важна е модернизацията на военната техника, но какво би представлявала тази техника без хората?

„ Важна е модернизацията на техниката, закупуването на нова, само че какво би представлявала тази техника без хората, за които е предопределена? “ Този въпрос сложи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция „ България в общата европейска защита “, проведена от Центъра за проучване политиките в сигурността и защитата и Фондация „ Фридрих Еберт “.

Председателят на Българска социалистическа партия акцентира, че на последния КСНС се е коментирал недокомплектът в армията. „ Трудно се събират хора да постъпват в армията- заплащането е прекомерно ниско и обществените условия са неприятни, с цел да привлекат нови и младежи “, уточни тя.

За Корнелия Нинова другият значим въпрос е за българската стопанска система в този развой. „ Нужно е ангажиране на българските компании тук, в България, в процеса на рационализация и закупуване на техниката – приказвам за по този начин наречения офсет “, изясни водачът на Българска социалистическа партия и даде образец с Румъния, където са реализирани високи проценти на присъединяване на локални компании. „ Така ще се даде подтик на българската стопанска система и ще се основат работни места “, уточни тя.

Винаги сме били за присъединяване на България в построяването на обща европейска защита

„ Винаги сме заставали твърдо на позицията за присъединяване на България в построяването на обща европейска защита, само че в този подтекст, в идващите месеци следва разискването на показания към този момент план за предстоящ бюджет на Европа за идващия програмен интервал “, уточни ръководителят на левицата. Тя прикани присъстващите, със своя експертен капацитет, да се включат в полемиката и да се подкрепи държавното управление и българската страна за виновна позиция по разискване на бюджета. „ Защото след Брекзит, изправени пред доста провокации в защитата, в обществената политика, в стопанската система, ще би трябвало да търсим съидейници и измежду другите страни членки, когато представим и своя национална позиция по този бюджет “, изясни Нинова. Тя напомни, че се планува орязване на парите за кохезия, за селскостопанска политика, което към този момент е срещнало опозиция в някои страни в Европейски Съюз.

„ Разбира се, вие знаете, че на КСНС при президента обсъждахме тези тематики. Предстои министърът на защитата да внесе през Министерския съвет в Народно събрание нов проект за рационализация и закупуване на техника, който да обсъждаме и който е друг от признатия до момента “, сподели тя. „ Уви, и по тази тематика няма единодушие, в това число и в държавното управление, защото в тригодишната планирана рамка на бюджета са заложени разнообразни средства от това, което се чака Народното събрание да разисква и да приема “, изясни водачът на Българска социалистическа партия.

В конференцията участваха и шефът на ЦИПСО полк. о.р. Иван Иванов, Директорът за България на Фондация „ Фридрих Еберт “ доктор Хелене Кортлендер, съветникът на президента по защитата и сигурността полк о.р. Илия Милушев, народни представители от левицата, някогашните началници на Генерален щаб на БА-ген. Цветан Тотомиров, контрадмирал Румен Николов, ген. Симеон Симеонов, зам.-председателят на СОЗР ген. майор Васил Върбанов, ръководителят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Петков, началникът на отдел обществена политика към Министерство на защитата Манол Тенчев, офицери от запаса, някогашни командири на военни формирования от БА, водачите на 14 организации от Конфедерацията на публични организации от сигурността и защитата, членове на асоциациите на приключилите лицей по защита на НАТО в Рим, ръководители на военно-патриотични организации и съюзи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР