Важен момент при вземането на решения е натрупването на факти

...
Важен момент при вземането на решения е натрупването на факти
Коментари Харесай

Учени откриха защо вземаме грешни решения

Важен миг при вземането на решения е натрупването на обстоятелства в поддръжка на един или различен избор. Например при избора на университет човек сортира сред дисциплините, които се преподават, репутацията на институцията и вероятността за професионална реализация.

Но когато изборът се окаже неправилен, учени от Принстънския университет откриват, че е отговорна по-скоро информацията, в сравнение с способността на мозъка да вземе решение, написа Science Daily.

Изследването, оповестено в сп. Science, твърди, че неправилните решения по-често се дължат на " звук " в информацията, постъпваща в мозъка, в сравнение с неточности в метода, по който мозъка натрупва и обработва тази информация. Това е въпрос, който дълго време занимава невробиолозите.

Ако би трябвало да използваме образеца с избора на университет, въпросът може да звучи по този начин: дали човек е създадем неправилен избор поради подвеждащите и объркващи описания на курсовете, или тъй като мозъкът му не е съумял да запомни кой университет има най-хубав рейтинг.

В случая постъпващата информация се състои от сетивни тласъци. Учените показват, че процесите в мозъка са извънредно надеждни, когато входящите данни са недвусмислени.

Предишни проучвания сочат, че мозъчните функционалности протичат с немалка доза " звук ".

" За наше удивление, вътрешният умствен развой се оказа напълно " беззвучен ", споделя ръководителят на проучването Карлъс Броуди от Принстънския институт по невронауки. " Всички недостатъци пристигнаха от сетивния звук. "

Участниците в опита слушали инцидентен брой щраквания, подавани към лявото или дясното им ухо, като трябвало да дефинират страната, от която идвали повече звуци. Учените открили, че всички неточности се случвали при припокриване на звуците, а не от звук в системата при взимане на решение.    Колкото и пъти да повтаряли опита, резултатът бил същият.

Въз основа на опита учените основали компютърни модели, показващи какво се случва при взимане на решение. Те показват ясна картина на мозъка " в интервала на обсъждане " - до момента в който натрупва информация, само че към момента не е направил избор.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР