Въглищната ТЕЦ Марица 3 край Димитровград ще остане затворена, докато

...
Въглищната ТЕЦ Марица 3 край Димитровград ще остане затворена, докато
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица 3 остава затворена, твърд остава екоминистърът

Въглищната Топлоелектрическа централа " Марица 3 " край Димитровград ще остане затворена, до момента в който не бъдат изпълнени екологичните условия.

В това бе безапелационен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов , който изслушан по проблема в отрасловата комисия в Народното събрание. В съвещанието взеха присъединяване и представители на управлението на ТЕЦ-а.

Припомняме, че работата на централата от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково на 21 април, като на 29 май регионалният съд удостовери заповедта. Причината за прекъсването на мощността - превишаване на нормите на серен диоксид.
 Борислав Сандов: Топлоелектрическа централа Марица 3 редовно е нарушавал нормите за серен диоксид
Борислав Сандов: Топлоелектрическа централа Марица 3 редовно е нарушавал нормите за серен диоксид

Някои от стойностите са минали алармения предел

" Нарушенията, при които са открити надвишени равнища на серен диоксид, са 30 броя на средночасова база за 2021 година и 8 броя от началото на 2022 година. Регионална инспекция за опазване на околната среда е изпратила заповед за ремонт на инсталацията, включително и на постройката, където се обитава котелното помещение, с цел да не се позволява замърсяване на въздуха ", показа къса последователност на проблема Сандов.

Именно косвеното замърсяване - не от комина на централата, а от незадоволителното уплътняване на индустриалните пространства, също било сериозен фактор за протичащото се замърсяване на въздуха със серен диоксид.

И акцентира - неоспорим факт било, че когато централата не работила, равнищата на замърсяване в Димитровград били доста по-ниски. Изготвен е бил и разбор дали затварянето на ТЕЦ-а би заплашило сигурността на родната електроенергийна система, като мнението на Министерството на енергетиката било изрично - нямало такава заплаха.
 ТЕЦ-ът в Димитровград апелира всички осем наказания
ТЕЦ-ът в Димитровград апелира всички осем наказания

Издадени са наставления на предприятието, само че то не ги е изпълнило, съобщи Борислав Сандов

Не дава отговор на истината това, че Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е главният замърсител на въздуха в региона на Димитровград, безапелационен бе от своя страна юристът на сдружението Юлиян Семерджиев . " Най-пресният образец е от през вчерашния ден, когато беше регистрирано превишение ", акцентира той. А от кое място идват въпросните излъчвания, въпреки и централата да не работи - от региона на Гълъбово , намиращо се на броени километри, където има централизация на няколко въглищни ТЕЦ-а.

Друг парадокс съгласно представителят на централата е, че в заповедта за прекъсване на работа не били дадени инструкции какво да се направи, с цел да се позволи казусът, т.е. не било ясно какво тъкмо желае страната . Сериозен щял да бъде и общественият резултат за Димитровград, в случай че се стигне до затваряне на централата, даваща прехранване на няколкостотин енергетици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР