Въглерод-14 присъства дори в мускулната тъкан на ракообразнитеСледи от ядрените

...
Въглерод-14 присъства дори в мускулната тъкан на ракообразнитеСледи от ядрените
Коментари Харесай

Следи от ядрени опити в Марианската падина

Въглерод-14 участва даже в мускулната тъкан на ракообразните

Следи от нуклеарните опити са открити даже в най-дълбокото място на планетата – Марианската котловина (източник: CCO Public Domain)

Изследователи от Китайската академия на науките откриха в ракообразни, обитаващи дъното на Марианската котловина, въглерод-14 – това е радиоактивен изотоп на детайла, който се е появил там вследствие на многочислените опити с нуклеарни бомби, заяви Gizmodo.
още по тематиката
В интервала от 1945 до 1963 година разнообразни страни организираха нуклеарни тествания както в наземни полигони, по този начин и в атмосферата. След тези опити по целия свят бяха регистрирани увеличени количества на въглерод-14. Китайските учени изследват какъв брой надълбоко в океана е проникнал радиоактивният изотоп.

Изследователите са взели проби от амфиподи – отряд от раци, живеещи в Марианската котловина, която е най-дълбокото място в Тихия океан и изобщо в земната кора – цели 11 км.

Анализът демонстрира, че въглерод-14 участва в мускулните тъкани на организмите, а това може да се случи единствено в един случай: в случай че изотопът е проникнал на тази дълбочина вследствие на детонации от нуклеарни бомби.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР