В землището на село Българево започна отстрелването на диви животни,

...
В землището на село Българево започна отстрелването на диви животни,
Коментари Харесай

Започна избиването на дивите прасета в ловно стопанство Зеленка заради чумата

В землището на село Българево стартира отстрелването на диви животни, поради огнището на Африканска чума по свинете. Над 50 ловджии се включиха в хайката, като с изключение на глигани, ще бъдат отстрелвани и хищници, които могат да пренесат вируса.


Хайката стартира рано сутринта с инспекция и къс инструктаж. Ловните дейности са единствено на територията на стопанство „ Зеленка ", където е открита болестта от Африканска чума.
Георги Янев, кмет на с. Българево: Свинете, които са в стопанството през днешния ден би трябвало да бъдат избити. Днес на следващия ден доколкото е допустимо. Не се наемам каква численост има вътре, само че това са наредбите.
Според напътствията през двата почивни дни би трябвало да се отстрелят по опция всички животни.

Пламен Борисов, ръководител на съдружие „ Зеленка ": Те непрестанно се движат, миграция има. Може би към 50-60 се намират на територията към момента. Доста огромна е площта, тъй че през днешния ден се надявам да я обземем.
Отстрелът на диви прасета е сложен и рисков, а в хайката се включиха и ловен кучета.
Господин Господинов, ловец: Това е сложен лов. Иска се специфична подготовка, опит. То е животно, което е като танк. Умно и бързо. Трябва да се издебва, би трябвало да се направи добра организация.
От всички диви прасета и хищници, които бъдат отстреляни, специалисти от Агенцията за сигурност на храните ще вземат проби. Веднага по-късно животните ще бъдат загробени в яма на територията на стопанство „ Зеленка ", авансово обработена с препарати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР