в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор между Министерството на

...
в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор между Министерството на
Коментари Харесай

ПП: Има пари за увеличението на заплатите в здравеопазването 


в опазването на здравето, контрактувано в груповия трудов контракт сред Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз, е финансово обезпечено от последното постоянно държавно управление. Това излиза наяве от позиция на доцент Васил Пандов от “Продължаваме смяната ”.

“Това беше направено посредством невиждан за последните 15 години скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса - приблизително с 25%. Ето за какво лечебните заведения, които имат задоволително пациенти и се ръководят добре, имат опция да вдигнат минималните съществени заплати до 1500 лева за здравна сестра и 2000 лева за доктор ”, считат от Политическа партия.

Позицията идва, откакто през вчерашния ден служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев съобщи, че нарасналите заплати на медиците са пиар акция на предходния кабинет.

“Странно е освен изказванието му, че няма пари, само че и фактът, че доктор Меджидиев прави това „ изобретение “ в този момент в качеството си на длъжностен министър, откакто в качеството си на ръководител на най-голямата лекарска гилдия в състава на БЛС на процедура е подкрепил контрактуваните в КТД ”, прибавят от Политическа партия.

През последните 12 години, в това число по време на служебното държавно управление на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по приходите на медицинските експерти, споделят от партията на някогашния министър председател Кирил Петков.

Те прибавят, че със задна дата от 1 май 2022 година според заложените равнища в КТД са нараснали възнагражденията на работещите в структурите, които са на директна прехрана от Министерство на здравеопазването – центрове за незабавна здравна помощ, държавни психиатрични лечебни заведения, центове по трансфузионна хематология и други. Отделените пари са това са близо 22 млн. лева

“В последните дни на кабинета Петков с към 10% бяха вдигнати заплатите на чиновниците в НЗОК. Заплатите на сътрудниците им в Регионалните здравни инспекции, както и на останалата държавна администрация, трябваше да бъдат увеличени след промяна и усъвършенстване на разноските. Служебното държавно управление обаче даде 10 млн. лева на тази администрация без никакви промени и заложени цели ”, прецизират от Политическа партия.

Те прибавят, че по време на последното постоянно държавно управление са увеличени приблизително с 25% цените на клиничните пътеки и НЗОК подсигурява към 250 млн. лева месечно за лечебните заведения. “По този метод се осигуриха пари за по-високи заплати на експертите там. Справедливото възнаграждение на лекари, сестри и санитари бе задача и на съсловната организация – БЛС, която е страна по националния рамков контракт и го подписа без възражения ”, споделят още от Политическа партия.

Според тях макар недоволството на някои лечебни заведения задачата в главната си част е реализирана.

“Според предоставените от НЗОК данни всички огромни здравни заведения – към 150, са постигнали заложените в КТД и НРД равнища на възнаграждение. Останалите са повишили възнагражденията и са се доближили до заложените минимални размери. Важно е да се подчертае, че един път увеличени съгласно КТД, заплатите към този момент не могат да бъдат понижени едностранно от работодателя ”, прецизират от Политическа партия.

В позицията си от партията допълват, че схващат терзанията на служебния министър на опазването на здравето.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР