В югоизточната част на Турция в понеделник беше засечен нов

...
В югоизточната част на Турция в понеделник беше засечен нов
Коментари Харесай

Турция съобщи за нов трус, един загинал и над сто ранени

В югоизточната част на Турция в понеделник беше засечен нов трус, оповестиха турските управляващи, представени от интернационалните организации. Загинал е един човек, 110 са били ранени и има 29 срутени здания.

Земетресението е било с магнитуд 5,6 и дълбочина 6,15 км, като центърът му е бил в дребния югоизточен град Йесилюрт в провинция Малатия. Районът беше един от засегнатите от на 6 февруари, което лиши живота десетки хиляди души в Турция и Сирия.

Юнус Сезер, началник на турския орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки AFAD , сподели на конференция, че избавителни екипи са били ситуирани в пет здания. След труса AFAD разгласява ново предизвестие в Туитър, в което приканва хората да не влизат и даже да не стоят покрай развалените здания в зоната на земетресението.

През последните три седмици в района са регистрирани четири нови трусове, както и 45 вторични труса с магнитуд сред пет и шест по думите на генералния шеф на AFAD за земетресенията и намаляването на риска Орхан Татар. " Това е доста необикновена интензивност ", сподели той.

В неделя AFAD заяви, че броят на жертвите на опустошителното земетресение отпреди три седмици е повишен на 44 374 души. Така общият брой на починалите в Турция и прилежаща Сирия надвишава 50 000 души.

Повече от 160 000 здания с 520 000 жилището се срутиха или бяха съществено развалени в Турция от бедствието, което е най-тежкото в актуалната история на страната.

Според специалисти доста от срутените постройки са били построени с некачествени материали и способи, неотговарящи на държавните стандарти. Опозицията упрекна държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не е наложило строителните разпореждания.

Новините за земетресенията през февруари идват на фона на идни президентски и парламентарни избори в страната през идващите месеци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР