В условията на пандемия милиони хора останаха да работят вкъщи.

...
В условията на пандемия милиони хора останаха да работят вкъщи.
Коментари Харесай

По време на пандемия: Как и колко пъти да почиствате компютъ...

В изискванията на пандемия милиони хора останаха да работят у дома. Работата на компютър разрешава дистанционно управление на работните и професионални задължения. Ако в офиса постоянно сте се сещали да почиствате клавиатурата и работния си компютър, у дома евентуално забравяте този обред, тъй като сте привикнали вкъщи всичко да е чисто.

Това е неточност, тъй като и домашният компютър или преносим компютър се нуждаят от постоянно разчистване. Това, че работите от у дома не значи, че техниката, с която боравите, не се замърсява.

Според проучване от 2018 година, оповестено в International Journal of Environmental Research and Public Health, клавиатурите на компютрите съдържат до 96% рискови бактерии без значение дали се употребяват у дома или в офиса.

Добрата вест е, че спиртът и съдържащите алкохол почистващи и дезинфекциращи средства отстраняват напълно рисковите бактерии. Това значи, че би трябвало постоянно да почиствате клавиатурата и работния си компютър, даже у дома, защото го докосвате непрекъснато.

Колкото по-често употребявате компютъра си, толкоз по-често би трябвало да го почиствате и дезинфекцирате. Сред повърхностите, които не би трябвало да забравяте, са мишката, плотът в близост или бюрото, дисплеят, повърхността под мишката или постелката за мишка.

Според Reader’s Digest, най-добре е да почиствате компютъра си през седмица, най-много две.

Най-добре би било, в случай че разполагате с компресор за сбит въздух, благодарение на който да издухате наслагванията в клавиатурата, попадналите прахови частици и нечистотия. Другото, което ви би трябвало, е микрофибърна забрадка, алкохол и няколко памучни тампона. Не използвайте вода за разчистване на компютъра, тъй като може да го повредите.

Най-напред издухайте със мощната бликам попадналите частици сред копчетата. След това напоете памучните тампони със алкохол. Втрийте на всички места в клавиатурата и останалите повърхности от компютъра и периферията му, както и работния плот. Накрая забършете с леко навлажнена микрофибърна забрадка.

Микрофибърната забрадка е подобаваща и за разчистване на екрана на компютъра или преносимия компютър. За тази повърхнина не се предлага приложимост на напоени тампони със алкохол, тъй като могат да увредят повърхността на екрана.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР