В Украйна успяха да се приберат 31 от принудително отведените

...
В Украйна успяха да се приберат 31 от принудително отведените
Коментари Харесай

Върнати в Украйна деца: Искаха да пеем химна на Русия, всеки ден ни казваха, че родителите ни са се отказали от нас

В Украйна съумяха да се приберат 31 от наложително отведените в Русия деца. След дълго пътешестване и доста премеждия, тази седмица родителите им са съумели да се съберат с децата и да си ги приберат вкъщи.

Прегръдка след дълга и мъчителна разлъка. Преди половин година огромна група деца от Херсон и региона отпътува на летен лагер. Истината се оказва доста по-различна - децата са отведени в следени от Русия региони. Казано им е, че ще бъдат осиновени.

Властите в Херсон оповестиха безвъзмезден летен лагер за децата. 24 дни в Крим. Не бяха ходили на море от толкоз доста време, а и обстановката у нас им тежеше. Решихме, че това ще ги зарадва, споделя Ирина Хрисченко, майка на две от отвлечените деца.

Казаха ни, че няма да се върнем вкъщи. Че ще ни отведат в различен лагер. Пратиха ни по стаите. Плаках извънредно доста, спомня си Настя, на 12г. от Херсон.

Учеха ни всякакви работи за Русия... Искаха да пеем химна, а който откажеше трябваше да написа пояснение, споделя Данийло, на 14г. от Херсон.

Родителите пътуват до Полша, а оттова през Беларус до Москва и Крим.

Историята няма благополучен край за всички. 84-годишната баба на две от децата умряла по време на пътуването и се наложило братчето и сестричето да останат в лагера.

Децата са върнати с помощта на организацията " Спасете Украйна ". Това е петата сполучливо завършила интервенция по връщане депортирани деца.

" Децата описват, че никой в Русия не се е опитал да потърси родителите им. Местили са ги от лагер в лагер - някои са били на 5 места за 5 месеца. Буквално са ги захвърляли. Живели са с плъхове и хлебарки ", съобщи Микола Кулеба, създател на " Спасете Украйна ".

От месец Виталий още веднъж е със фамилията си.

Всеки ден ни споделяха, че родителите ни са се отказали от нас, че никой не ни желае, споделя детето.

По данни на Киев над 19 500 украински деца са депортирани в Русия. За насилственото им отклоняване Международният углавен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова. Москва отхвърля обвиняванията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР